ΓΔ: 2651.41 0.73% Τζίρος: 173.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:48:37
ukraine-war-polemos
Φώτο: Shutterstock

Έτοιμη για την επόμενη φάση του πολέμου με τη Ρωσία δηλώνει η Ουκρανία

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας σημείωσε πως η Ρωσία υπέστη μια στρατηγική ήττα καθώς δεν κατέκτησε την χώρα στις 9 Μαΐου. Για τεκτονικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο με την βοήθεια στρατιωτικού υλικού που έχει φτάσει στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία ανάγκασε την Ρωσία να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο και εισέρχεται σε μια παρατεταμένη φάση πολέμου, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ σε ανάρτησή του στο Facebook, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Στις 9 Μαΐου η Ρωσία υπέστη μια στρατηγική ήττα καθώς δεν μπόρεσε να καταστρέψει το Ουκρανικό Κράτος με την στρατιωτική εισβολή και να αλλάξει την εξουσία με Ρώσους μαριονέτες. Την αναγκάσαμε να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο μπαίνουμε σε μια νέα, παρατεταμένη φάση πολέμου. Για να νικήσουμε σ’ αυτόν τον πόλεμο, είναι αναγκαίο να σχεδιάζουμε λεπτομερώς τις δυνάμεις μας, να αποφύγουμε λάθη, να προεκτείνουμε τις δυνάμεις μας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο εχθρός, σε τελική ανάλυση να μην αντέξει», γράφει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Ο Ρέζνικοφ επισημαίνει ότι, μετά την απροκάλυπτη ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, στην Μόσχα σχεδίαζαν, και πολλοί στην Δύση υιοθετούσαν την άποψη αυτή, ότι η Ουκρανία θα παραδοθεί ύστερα από μερικές μέρες. Το Κρεμλίνο υπολόγιζε ότι θα εγκαθιδρύσει έπειτα από μερικές εβδομάδες στη γη μας ένα νέο «ρωσικό» σύστημα. Ωστόσο, όπως γράφει ο Ρέζνικοφ, οι Ουκρανοί υπερασπιστές, άνδρες και γυναίκες, όλος ο ουκρανικός λαός απέκρουσαν τους κατακτητές και ανέτρεψαν τα σχέδιά τους.

Ο Ρέζνικοφ υπογραμμίζει ότι σε διεθνές επίπεδο υπήρξε τεκτονική αλλαγή, η οποία επήλθε χάρη στο ότι η ουκρανική πλευρά εξηγούσε συστηματικά ότι χρειαζόταν βαρύ οπλισμό: αεροπορία, πυροβολικό, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα κτλ, δυτικά όπλα και διαμετρήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι χώρες του ΝΑΤΟ.

«Σ’ ένα μήνα η Ουκρανία πέρασε ένα δρόμο αμυντικής ολοκλήρωσης, τον οποίο δεν μπόρεσε να καλύψει επί 30 χρόνια», επισημαίνει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας και προσθέτει: «Ήδη παίρνουμε βαρύ οπλισμό από τους εταίρους μας. Ιδιαιτέρα, αμερικανικά οβιδοβόλα Μ777 διαμετρήματος 155mm, τα οποία λειτουργούν στο μέτωπο. Πριν από τρεις μήνες αυτό θεωρούνταν αδύνατο», γράφει ο Ρέζνικοφ.

Στα τέλη Απριλίου ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ανακοινώσει την δημιουργία διεθνούς ομάδας επαφών για αμυντικά ζητήματα της Ουκρανίας με την συμμετοχή 40 κρατών. Ο Όστιν είχε καλέσει τους συμμάχους και εταίρους να επισπεύσουν την αμυντική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι ο χρόνος στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη σημασία.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει δημιουργήσει το Κέντρο ελέγχου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία (ECCU), το οποίο θα ασχολείται με τον συντονισμό και την βελτιστοποίηση των προμηθειών εξοπλισμών στην Ουκρανία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βατικανός ζητά από Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού, μετά τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, ζήτησε άμεσο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη για συμφιλίωση και ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ και απεσταλμένος Πάπα συζήτησαν για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Λαβρόφ και ο απεσταλμένος του Βατικανού συζήτησαν στη Μόσχα τις προοπτικές ειρήνης στην Ουκρανία και συμφώνησαν να συνεργαστούν σε ανθρωπιστικά θέματα, ιδιαίτερα για τα παιδιά, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Απαράδεκτη η ανάπτυξη ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - Κριτική σε Στουμπ, Μπέρναμ

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία και επέκρινε τους ηγέτες Φινλανδίας και Βρετανίας για φιλοπόλεμη στάση σχετικά με τα ουκρανικά χτυπήματα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έως το καλοκαίρι 2027 για αμερικανική μεσολάβηση στον πόλεμο

Η Ουκρανία ετοιμάζει προτάσεις για εκεχειρία και δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης στο Ντονμπάς με διαμεσολάβηση τρίτου μέρους, συνεργαζόμενη με ΗΠΑ και Ευρωπαίους, σύμφωνα με δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε ρωσικό διυλιστήριο, απώλειες και στα σύνορα με Ουκρανία

Ουκρανικά drones σκότωσαν δύο άτομα και προκάλεσαν πυρκαγιά σε διυλιστήριο στην περιφέρεια Κρασναντάρ, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Τα συντρίμμια έπεσαν κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ ζημιές υπέστησαν δέκα σπίτια.
Λιμάνι του Οδησσού
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Χτυπήσαμε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα σε φορτηγό πλοίο με φερόμενο στρατιωτικό φορτίο στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Η ταυτότητα του πλοίου δεν αποκαλύφθηκε και ο ισχυρισμός δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.