ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
Η ουκρανική σημαία τοποθετημένη πάνω σε κόκκους σιταριού, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ουκρανίας στην αγροτική παραγωγή.

Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία στην εξαγωγή των σιτηρών της

Η Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να χάσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών, εξαιτίας του αποκλεισμού από τη Ρωσία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας μία διατροφική κρίση.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία στην εξαγωγή των σιτηρών της που έχουν μπλοκαριστεί στα λιμάνια της χώρας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ και έκανε λόγο για «στοχευμένες επιθέσεις» των ρωσικών δυνάμεων σε σιλό σιτηρών, αποθήκες λιπασμάτων, καλλιέργειες και υποδομές.

«Πίσω από όπλα αυτά φαίνεται η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εξολοθρεύσει την Ουκρανία και ως μελλοντικό ανταγωνιστή», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο Δίκτυο RND και σημείωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει όλο και περισσότερη πίεση, εκμεταλλευόμενη και την αυξανόμενη πείνα στον κόσμο. Επιπλέον, τόνισε, οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και αυτό εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία θα επιδιώξει τη δέσμευση των συναδέλφων του από τις χώρες της G7 ότι η πρόσβαση της Ουκρανίας στις διεθνείς αγορές τροφίμων θα είναι εγγυημένη. Η σχετική συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό γερμανική προεδρία στις 13 και 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε ουκρανικά λιμάνια και πλοία. Πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού.

Η Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να χάσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών, εξαιτίας του αποκλεισμού από τη Ρωσία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας μία διατροφική κρίση που θα επηρεάσει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ρωσία δεν επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο των πλοίων. Ελέγχει τη Μαύρη Θάλασσα,» δήλωσε ο Ζελένσκι στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της Αυστραλίας “60 Λεπτά.”

«Η Ρωσία θέλει να εμποδίσει συνολικά την οικονομία της χώρας μας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία είναι ένας μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών, αλλά και άλλων ειδών διατροφής, όπως επίσης και μετάλλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 30 ηγέτες επιβεβαίωσαν στήριξη στην Ουκρανία σε τηλεδιάσκεψη

Σε τηλεδιάσκεψη κορυφής για το Ουκρανικό, άνω των 30 ηγετών εξέφρασαν πλήρη στήριξη σε Ζελένσκι και Ουκρανία, ζήτησαν δίκαιη ειρήνη και κάλεσαν τη Ρωσία για ουσιαστική διαπραγμάτευση και κατάπαυση πυρός χωρίς όρους.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ρωσία του Πούτιν στη βαθύτερη βαρβαρότητα, δεν νικά στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας καταγγέλλει τη Ρωσία για «βαρβαρότητα» πριν την επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν κερδίζει τον πόλεμο και ότι πρόκειται για ρωσική προπαγάνδα.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας μόνο με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπογραμμίζουν πως κάθε ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο και ενισχυμένες ουκρανικές δυνάμεις.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Δεν βλέπω έτοιμη την ΕΕ να ορίσει ημερομηνία ένταξης για την Ουκρανία

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι έτοιμα να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης της Ουκρανίας και τόνισε την ανάγκη να γίνει δουλειά ώστε να φανεί πως η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη.