ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ukraine-Mariupole-Azovstal
Φωτο: Shutterstock

Περίπου 23.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, βγήκαν άμαχοι από το Αζοφστάλ

Απομακρύνθηκαν οι πρώτοι άμαχοι από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει την Χερσώνα και έχει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο τμήμα της Μαριούπολης.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυραύλους χθες Σάββατο τη νότια και την ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο. Στον αντίποδα η Μόσχα ανέφερε σήμερα θανάτους αμάχων από επιθέσεις με οβίδες του ουκρανικού στρατού σε χωριά της Χερσώνας. Εν τω μεταξύ, στη Μαριούπολη απομακρύνθηκαν τα πρώτα γυναικόπαιδα από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, όπου παραμένουν εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι.

Η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο κατά την επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και εννέα εβδομάδες, ισοπεδώνοντας πόλεις, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και υποχρεώνοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει την Χερσώνα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας, ενώ έχει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο τμήμα της Μαριούπολης, μια στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάληψη της Μαριούπολης στις 21 Απριλίου, ενώ εκατοντάδες ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι βρήκαν καταφύγιο στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει απευθύνει έκκληση για την επίτευξη συμφωνίας για την εκκένωση του εργοστασίου μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου». Χθες Σάββατο, έγινε γνωστό από ουκρανό διοικητή του Τάγματος Αζόφ ότι 20 γυναίκες και παιδιά κατάφεραν να εγκαταλείψουν το χαλυβουργείο.

Ζελένσκι: Περίπου 23.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στο Κίεβο, ενώ ανάρτησε και ένα βίντεο σχετικά με την επίσκεψή της Αμερικανίδας αξιωματούχου.

«Πιστεύουμε ότι σας επισκεπτόμαστε για να πούμε ένα ευχαριστώ για τον αγώνα σας για την ελευθερία... Ο αγώνας σας, είναι ένας αγώνας για τον καθένα μας. Η δέσμευσή μας είναι να είμαστε εδώ για εσάς μέχρι το τέλος αυτού του αγώνα»,  δήλωσε η Πελόσι σε ένα βίντεο που ανάρτησε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι περίπου 23.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι περισσότερα από 1.000 ρωσικά άρματα μάχης και περίπου 2.500 στρατιωτικά οχήματα έχουν καταστραφεί.

Επισήμως το Κρεμλίνο έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 1.351 ρώσων στρατιωτών, ενώ υποστηρίζει ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ξεπερνούν τις 23 χιλιάδες.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χθες Σάββατο ότι οι δυνάμεις του έχουν καταστρέψει 2.600 ουκρανικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, περίπου 650 drones, 142 αεροσκάφη και 112 ελικόπτερα.

Οι εχθροπραξίες μαίνονται στις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από φιλορώσους αυτονομιστές.

Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι η Ρωσία έχει επικεντρωθεί πλέον στη διεκδίκηση τμημάτων της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την αποτυχία της ευρύτερης επίθεσης που εξαπέλυσε αρχικά.

«Οι κατακτητές συγκεντρώνουν πρόσθετες δυνάμεις για νέες επιθέσεις κατά του στρατού μας στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε ο Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται στο Χάρκοβο, σε μία προσπάθεια να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς.

Απευθυνόμενος προς τους Ρώσους στρατιώτες, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Κάθε Ρώσος στρατιώτης μπορεί ακόμα να σώσει τη ζωή του. Καλύτερα να μείνεις ζωντανός στη Ρωσία παρά να σκοτωθείς στη γη μας».

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με σκοπό την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι μια απόφαση για περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αναμένεται «στο εγγύς μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας

Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποίησε για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας στη Γερμανία, μετά τη σύλληψη Ουκρανού που κατηγορείται πως παρέδιδε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία. Τόνισε ότι η χώρα παραμένει στόχος εντατικής κατασκοπείας.
Έκρηξη στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους διασποράς

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για νυχτερινή επίθεση στο Κίεβο με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους διασποράς, προκαλώντας ζημιές σε ιστορική συνοικία κοντά στη Λαύρα και συνέχιση πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενεργότερη η Ευρώπη στις ειρηνευτικές προσπάθειες για Ουκρανία – Σε εξέταση η πρόσκληση Τραμπ στον Πούτιν για τη G20

Το Κρεμλίνο καλωσορίζει την αυξημένη ευρωπαϊκή συμμετοχή στις προσπάθειες ειρήνης για την Ουκρανία. Για πιθανές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Κίεβο ή για τη συμμετοχή Πούτιν στη G20, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι αμερικανικές εταιρίες στη Ρωσία ωφελούνται από τις κινήσεις Τραμπ

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές εταιρίες έχουν καλύτερη μεταχείριση στη Ρωσία από τις ευρωπαϊκές, λόγω των προσπαθειών του Τραμπ για ειρήνη στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Ρωσία αυξάνει τα μέτρα κατά ευρωπαϊκών εταιριών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία εκτόξευσε 21 πυραύλους στο Κίεβο μετά τις συνομιλίες με τον απεσταλμένο Τραμπ

Η Ρωσία εκτόξευσε 21 πυραύλους κατά του Κιέβου προκαλώντας θύματα και ζημιές, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι. Παρά τις συνομιλίες, δεν άλλαξε η ρωσική στάση. Τόνισε τη σημασία συνέχισης της προσπάθειας για λήξη του πολέμου.
Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επτά νεκροί από ρωσικές επιθέσεις τη νύχτα

Επτά νεκροί στην Ουκρανία μετά από ανταλλαγή πληγμάτων με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα ανέφερε καταστροφή εκατοντάδων ουκρανικών drones και δύο τραυματίες από επίθεση drones, λίγες ώρες ύστερα από συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πόλεμο.