ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Οδησσό και Μικολάιφ - Δεν διαπραγματεύεται η Μόσχα

Χωρίς τέλος η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν πάνω από 100 στόχους σε όλη τη χώρα και να πλήττουν ακόμα και το Κίεβο πριν φύγει ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για δέκατη εβδομάδα με την προοπτικές ενός μακροχρόνιου πολέμου να διαφαίνονται ξεκάθαρα πλέον. Το Κίεβο έγινε χθες Πέμπτη στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, ακόμα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Επίσης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοανά δήλωσε ότι μπορεί οι επόμενες ημέρες να αποδειχθούν κρίσιμες, αλλά ο πόλεμος πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο, «ακόμη και χρόνια», όπως ανέφερε στο BBC.

Μετά τα πυραυλικά πλήγματα στο Κίεβο, οι Ρώσοι έβαλαν και κατά της Οδησσού και του Μικολάιφ, στα νότια και δυτικά της Ουκρανίας.

Η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν χθες οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

 Η Ρωσία απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την Αζοφστάλ

Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο κ. Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει υποστεί πολύ περισσότερες απώλειες από την Ουκρανία 

Η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες, υποστήριξε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Αρεστόβιτς χαρακτήρισε εξάλλου την κατάσταση στα μέτωπα δύσκολη, αλλά ελέγξιμη.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσική αεροπορική επίθεση κοντά στο Κίεβο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες σημειώθηκαν από ρωσική αεροπορική επίθεση έξω από το Κίεβο τη νύχτα, με στόχους κατοικίες, σχολεία και υποδομές σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τις αρχές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ένα Ιράν που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι συνάντησε στο Παρίσι τον Ρεζά Παχλαβί και τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή αποσταθεροποιεί την περιοχή, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η προστασία κρίσιμων υποδομών μετά τις επιθέσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με το Συμβούλιο Ασφαλείας μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών, μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε εργοστάσια, ενεργειακές εγκαταστάσεις και τερματικούς σταθμούς.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διαμαρτυρία της Μόσχας σε Βρετανία και Γαλλία για πυραύλους Storm Shadow

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές Βρετανίας και Γαλλίας για να διαμαρτυρηθεί για ουκρανική πυραυλική επίθεση με Storm Shadow στο Μπριάνσκ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια πρόκληση που υπονομεύει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.