ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πύλη του Βρανδεμβούργου
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, διάσημο ιστορικό μνημείο της Γερμανίας.

Η Γερμανία έτοιμη να εγκρίνει την παράδοση τεθωρακισμένων στο Κίεβο

Η βιομηχανία όπλων Krauss- Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατό.

Η Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση στην Ουκρανία αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων “Gepard”, δήλωσε σήμερα βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ πρόκειται να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη σημερινή συνάντησή της με συμμαχικές χώρες στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Βάσει του σχεδίου η βιομηχανία όπλων Krauss- Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

Περίπου 40 χώρες θα συμμετάσχουν σήμερα, έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ, σε συνάντηση στη βάση Ράμσταϊν με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

Χθες Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εκτίμησε ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, «αν έχει καλό εξοπλισμό, καλή στήριξη».

Οι ΗΠΑ που προσφέρουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θέλουν «να της δώσουν το είδος της στήριξης, το είδος του πυροβολικού και των πυρομαχικών που θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στάδιο της μάχης», διευκρίνισε ο Όστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Πολωνία χθες, αφού επισκέφθηκε την Κυριακή το Κίεβο.

Η Ουκρανία ζητεί κυρίως βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από τις τεράστιες πεδιάδες στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά ο ρωσικής κατασκευής εξοπλισμός τον οποίο έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί είναι σπάνιος.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που διαθέτουν ακόμη αποθέματα τα στέλνουν στο Κίεβο, μερικές φορές με αντάλλαγμα αμερικανικά όπλα νέας γενιάς.

Ήδη η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων και η Βρετανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται επικρίσεις από τις γειτονικές χώρες αλλά και από τις χώρες της Βαλτικής για την άρνησή του να προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα είναι έντονη, ακόμη και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τους Πράσινους και το FDP να κρίνουν ανεπαρκή τη στήριξη που προσφέρει το Βερολίνο στο Κίεβο και να ζητούν εδώ και πολλές εβδομάδες από τον Σολτς να επιτρέψει την παράδοση επιθετικού εξοπλισμού, κυρίως τεθωρακισμένων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 30 ηγέτες επιβεβαίωσαν στήριξη στην Ουκρανία σε τηλεδιάσκεψη

Σε τηλεδιάσκεψη κορυφής για το Ουκρανικό, άνω των 30 ηγετών εξέφρασαν πλήρη στήριξη σε Ζελένσκι και Ουκρανία, ζήτησαν δίκαιη ειρήνη και κάλεσαν τη Ρωσία για ουσιαστική διαπραγμάτευση και κατάπαυση πυρός χωρίς όρους.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ρωσία του Πούτιν στη βαθύτερη βαρβαρότητα, δεν νικά στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας καταγγέλλει τη Ρωσία για «βαρβαρότητα» πριν την επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν κερδίζει τον πόλεμο και ότι πρόκειται για ρωσική προπαγάνδα.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας μόνο με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπογραμμίζουν πως κάθε ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο και ενισχυμένες ουκρανικές δυνάμεις.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Δεν βλέπω έτοιμη την ΕΕ να ορίσει ημερομηνία ένταξης για την Ουκρανία

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι έτοιμα να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης της Ουκρανίας και τόνισε την ανάγκη να γίνει δουλειά ώστε να φανεί πως η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη.