ΓΔ: 2056.39 1.02% Τζίρος: 208.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
Φωτο: Shutterstock

«Παγώνουν» προσωρινά την επίθεση στο Azovstal οι ρωσικές δυνάμεις

Παράλληλα η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην αυξήσουν τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, καθώς θα υπάρξει κλιμάκωση της σύρραξης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες προκειμένου να επιτρέψουν σε αμάχους να εγκαταλείψουν το υπό πολιορκία εργοστάσιο Azovstal, στη Μαριούπολη, από τις 14.00 ώρα Μόσχας (14.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Το υπουργείο λέει ότι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο μπορούν να φύγουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν.

Ρωσική προειδοποίηση στις ΗΠΑ 

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσιγκτον, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας.

«Υπογραμμίσαμε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, όταν οι ΗΠΑ δίνουν συνεχώς όπλα στην Ουκρανία και ζητήσαμε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

Ο Αντόνοφ έκανε, επίσης, γνωστό ότι μια επίσημη διπλωματική νότα επιδόθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου η Ρωσία εξέφραζε τις ανησυχίες της. Επισήμανε πως τέτοιες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και θα κλιμακώσουν τη σύρραξη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, αργά χθες το βράδυ, οι οποίοι υποσχέθηκαν νέα βοήθεια ύψους 713 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση Ζελένσκι και άλλες χώρες στην περιοχή, που φοβούνται τη ρωσική επιθετικότητα.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε άλλες περιοχές 

Πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας έγιναν σήμερα στόχος επιθέσεων, οι οποίες προκάλεσαν άγνωστο αριθμό θυμάτων, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση επικαλούμενη τον επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων. Ο Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

Η Ρωσία εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον δύο πόλεων στην επαρχία Βινίτσια στην κεντρική Ουκρανία, με αποτέλεσμα αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων να σκοτωθούν και να τραυματιστούν, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σέρχιι Μπορζόφ. «Σήμερα οι πόλεις Ζμέρινκα και Κοζιάτιν στην επαρχία Βινίτσια έγιναν εκ νέου στόχος βομβαρδισμών. Ο εχθρός προσπαθεί να πλήξει κρίσιμες υποδομές», επεσήμανε ο Μπορζόφ σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προτείνουν: Παραχώρηση Ντονμπάς της Ουκρανίας στη Ρωσία

Η αμερικανική πρόταση για τερματισμό του πολέμου προβλέπει αναγνώριση της Κριμαίας, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ως de facto ρωσικών, μοίρασμα Χερσώνας-Ζαπορίζιας, μείωση ουκρανικού στρατού και απαγόρευση στρατευμάτων NATO στην Ουκρανία.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Καλάς: Διπλό σχέδιο ΕΕ για Ρωσία και Ουκρανία στον πόλεμο

Η ΕΕ έχει σχέδιο δύο σημείων: αποδυνάμωση της Ρωσίας και στήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Κάγια Κάλας. Η ΕΕ στηρίζει τη δίκαιη ειρήνη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν από την Ουκρανία να αποδεχθεί παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια Ριαζάν και Ίλσκι με ζημιές

Ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε στα ρωσικά διυλιστήρια Ριαζάν και Ίλσκι, προκαλώντας ζημιές και πυρκαγιές. Είναι η δεύτερη επίθεση στο Ριαζάν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τις ουκρανικές ανακοινώσεις.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Τα αίτια της ουκρανικής σύγκρουσης πρέπει να αντιμετωπιστούν

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι κάθε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια του πολέμου, ενώ δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προτείνουν στην Ουκρανία παραχώρηση εδαφών με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία παρέδωσε 1.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών στην Ουκρανία

Η Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία 1.000 σορούς νεκρών στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία αιχμαλώτων πολέμου. Η ταυτοποίηση των σορών θα ξεκινήσει σύντομα από ερευνητές του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξοπλισμός Ουκρανίας με συστήματα πυρός μεγάλου βεληνεκούς

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Γερμανία θα ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, παρέχοντας νέα συστήματα πυρός και επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς για να παραμείνει αξιόπιστη εταίρος.