ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: ΑΠΕ

Η Πολωνία έχει στείλει όπλα αξίας 1,5 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία

«Ο εξοπλισμός αυτός σώζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ευρώπης», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι.

Η Πολωνία προμήθευσε την Ουκρανία με όπλα αξίας 1,5 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Ως σήμερα, η Πολωνία έχει μεταβιβάσει στον ανατολικό μας γείτονα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 7 δισεκ. ζλότι, δηλαδή 1,6 δισεκ. δολαρίων», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κρακοβία (νότια) με τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ.

«Ο εξοπλισμός αυτός σώζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ευρώπης», επιχειρηματολόγησε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, η πολωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως εφοδίασε τον ουκρανικό στρατό με αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικούς πυραύλους, όλμους, πυρομαχικά, καθώς και UAVs.

Σαράντα άρματα μάχης και περίπου εξήντα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού συγκαταλέγονται επίσης στο υλικό που προμήθευσε η Βαρσοβία στο Κίεβο, σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ· η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις παραδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Κρακοβία, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, ιδίως των μεταφορών φορτίων ουκρανικών εμπορευμάτων, προκειμένου το Κίεβο να μπορέσει να παρακάμψει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία.

Χαρακτήρισαν εξάλλου τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας «ξεκάθαρα ανεπαρκείς» και κάλεσαν για ακόμη μια φορά να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα που εξάγει η Μόσχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και παραβίασης πολωνικού εναέριου χώρου

Η Ελλάδα καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία και την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Πολωνία και υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Σε στενή επαφή με Πολωνία μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Πολωνία μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου στο έδαφός της και τονίζει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για υπεράσπιση. Ενεργοποιήθηκαν αμυντικά συστήματα από Πολωνία και ΝΑΤΟ.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Ρωσικός πύραυλος Kh-101 φέρεται να έπεσε σε πολωνικό έδαφος

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε πως το αντικείμενο που έπεσε στην ανατολική χώρα φαίνεται να είναι ρωσικός πύραυλος Kh-101, εν μέσω ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Οι αρχές διενεργούν έρευνα, ενώ ζητήθηκε συνδρομή Ουκρανών ειδικών.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: 13 νεκροί από ρωσικά πλήγματα με 70 πυραύλους και 280 drones

Τουλάχιστον 13 νεκροί από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην Ουκρανία, που έπληξαν μέχρι και τη Λβιβ, ενώ η Πολωνία απογείωσε μαχητικά. Ο Ζελένσκι επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας από τους συμμάχους.
Σημαίες Πολωνίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Κίνηση αποκλιμάκωσης των εντάσεων με την Πολωνία

Η Ουκρανία πρότεινε νέες διαβουλεύσεις με την Πολωνία για να αμβλυνθούν οι εντάσεις λόγω ιστορικών διαφορών, ενώ ο Ζελένσκι έχασε διάκριση μετά την μετονομασία στρατιωτικής μονάδας που προκάλεσε αντιδράσεις στη Βαρσοβία.