ΓΔ: 2056.39 1.02% Τζίρος: 208.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόεδρος
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια δηλώσεων ως Πρόεδρος της Ουκρανίας, με φόντο εθνικά σύμβολα.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα κατορθώσει να ξεπεράσει το σκοτάδι του πολέμου

«Θα ξεπεράσουμε τους σκοτεινούς καιρούς και σήμερα εγώ –όπως και οι περισσότεροι από εμάς—δεν φορώ φωτεινά χρώματα, αλλά πολεμάμε για μια φωτεινή ιδέα», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε σήμερα στο μήνυμά του για το Πάσχα ότι καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα του και προσευχήθηκε ο Θεός να φέρει πίσω την ευτυχία στα παιδιά και παρηγοριά στις μητέρες που θρηνούν.

Μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, μια εκκλησία ηλικίας 1.000 ετών, ο Ζελένσκι επεσήμανε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό ότι η χώρα θα ξεπεράσει το σκοτάδι που έχει φέρει ο πόλεμος.

«Σήμερα εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη νέα νίκη της Ουκρανίας και είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι δεν θα μας καταστρέψει καμία ορδή ή κακία», τόνισε ο Ζελένσκι φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι.

«Θα ξεπεράσουμε τους σκοτεινούς καιρούς και σήμερα εγώ –όπως και οι περισσότεροι από εμάς—δεν φορώ φωτεινά χρώματα, αλλά πολεμάμε για μια φωτεινή ιδέα», πρόσθεσε.

Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, συμπληρώνονται δύο μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο παρελθόν οι εκκλησίες της χώρας ήταν γεμάτες στη διάρκεια της βραδινής λειτουργίας της Ανάστασης και στη συνέχεια το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Όμως φέτος οι αρχές έχουν ζητήσει να μην συγκεντρωθούν πολλοί πιστοί στις εκκλησίες καθώς υπάρχει φόβος ότι θα αποτελέσουν στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με τον Σερχίι Γκαϊντάι, τον κυβερνήτη της επαρχίας Λουχάνσκ, επτά εκκλησίες στην περιοχή έχουν καταστραφεί στη διάρκεια του πολέμου.

Εξάλλου τουλάχιστον 213 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. «Δώσε σε κάθε αγόρι και σε κάθε κορίτσι μια χαρούμενη παιδική ηλικία, νεότητα και γηρατειά ώστε τουλάχιστον να σβήσουν οι αναμνήσεις της φρικτής παιδικής τους ηλικίας στη διάρκεια του πολέμου», προσευχήθηκε ο Ζελένσκι.

«Φρόντισε τις μητέρες μας, δώσε υπομονή σε αυτές που περιμένουν έναν γιο ή μια κόρη να επιστρέψουν από τον πόλεμο», πρόσθεσε. «Δώσε υπομονή σε αυτούς που, δυστυχώς, δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν από το μέτωπο».

«Μην ξεχνάς τη Μαριούπολη και τους ηρωικούς της υπερασπιστές. Μπορεί να καταστραφούν οι τοίχοι, αλλά δεν μπορούν να καταστραφούν τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται το πνεύμα των μαχητών μας, το πνεύμα όλης της χώρας», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προτείνουν: Παραχώρηση Ντονμπάς της Ουκρανίας στη Ρωσία

Η αμερικανική πρόταση για τερματισμό του πολέμου προβλέπει αναγνώριση της Κριμαίας, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ως de facto ρωσικών, μοίρασμα Χερσώνας-Ζαπορίζιας, μείωση ουκρανικού στρατού και απαγόρευση στρατευμάτων NATO στην Ουκρανία.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στη Ζαπορίζια Ουκρανίας

Ρωσικός βομβαρδισμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας προκάλεσε το θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό τριών, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη και την ουκρανική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Πυρκαγιές ξέσπασαν σε καταστήματα και όχημα.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα στη Ζαπορίζια: Πέντε νεκροί στον πόλεμο της Ουκρανίας

Πέντε νεκροί και τρεις τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στη Ζαπορίζια ανέφερε ο περιφερειάρχης Φιόντοροφ. Καταστράφηκαν σπίτια και καταστήματα, ενώ οι αρχές και η Πυροσβεστική έσπευσαν για βοήθεια.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε αξιοπρεπή ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε μια «αξιοπρεπή» ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Στρατού, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστούν η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η αξιοπρέπεια της χώρας του.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό ρωσικό έλεγχο η Κουπιάνσκ, ενημερώθηκε ο Πούτιν από Γκεράσιμοφ

Ο Πούτιν ενημερώθηκε από στρατιωτική ηγεσία για την κατάσταση στην Ουκρανία. Η πόλη Κουπιάνσκ, σύμφωνα με τον στρατηγό Γκεράσιμοφ, είναι υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο, ενώ η Μόσχα ελέγχει το 80% της Βοβτσάνσκ.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Καλάς: Διπλό σχέδιο ΕΕ για Ρωσία και Ουκρανία στον πόλεμο

Η ΕΕ έχει σχέδιο δύο σημείων: αποδυνάμωση της Ρωσίας και στήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Κάγια Κάλας. Η ΕΕ στηρίζει τη δίκαιη ειρήνη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν από την Ουκρανία να αποδεχθεί παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου.