ΓΔ: 2476.03 -1.00% Τζίρος: 336.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:37
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, στο Κίεβο ο Σαρλ Μισέλ

Στο Κίεβο μεταβαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter. «Στο Κίεβο σήμερα. Στην καρδιά μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης», αναφέρει.

Η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη, την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. «Δεδομένης της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε σήμερα τις προσπάθειές μας», σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook.

Παράλληλα στο Κίεβο μεταβαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter. «Στο Κίεβο σήμερα. Στην καρδιά μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μισέλ.

Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν στην απομάκρυνση περίπου 6.000 αμάχων 

Η Ουκρανία ελπίζει να αποστείλει 90 λεωφορεία στην Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, για να απομακρύνει σήμερα περίπου 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την Μαριούπολη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου από την πόλη αυτή, θα οριστικοποιηθεί και θα τηρηθεί.

Επίσης σημείωσε ότι περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Μαριούπολη και ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία της πόλης αυτής στην Αζοφική Θάλασσα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη.

«Κατορθώσαμε να καταλήξουμε σε προκαταρκτική συμφωνία για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», αναφέρει η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook.

«Δεδομένης της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε σήμερα τις προσπάθειές μας», σημειώνει η ίδια.

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη θα αρχίσουν στις 14:00 ώρα Ουκρανίας (και ώρα Ελλάδος) και ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα ανοίξει προς την Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με την Βερεστσούκ

«Δεδομένης της πολύ δύσκολης κατάστασης, μπορεί να προκύψουν αλλαγές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του διαδρόμου. Επομένως παρακαλώ να παρακολουθείτε τα σχετικά επίσημα μηνύματα», διευκρινίζει η ίδια στην ανάρτησή της.

Από το Σάββατο δεν έχει ανοίξει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν εντείνει τις τελευταίες μέρες τα πλήγματά τους στην ανατολική Ουκρανία.

Συνολικά 300.000 Ουκρανοί έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αριθμό που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης.

«Από την αρχή του πολέμου, η ουκρανική κυβέρνηση έχει προτείνει περισσότερους από 340 ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Οι (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής έχουν αποδεχθεί περίπου 300 και ντε φάκτο 176 έχουν όντως λειτουργήσει», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία κατηγορεί τους Ρώσους ότι παραβίασαν την εκεχειρία ή απέκλεισαν οχήματα απομάκρυνσης πολλές φορές, κάτι το οποίο διαψεύδει η Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη απειλεί ξανά την παγκόσμια ειρήνη, οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ουδέτερες

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τον ρόλο του αμερόληπτου μεσολαβητή στον πόλεμο της Ουκρανίας και εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ τόνισε πως η στρατιωτική στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πέντε νεκροί από ουκρανική επίθεση στη Βορόνεζ

Πυραυλική επίθεση της Ουκρανίας στη Βορόνεζ είχε ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Η επίθεση προκάλεσε φωτιά σε εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρονικά εξαρτήματα για πυραύλους.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό πλήγμα σε κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών στη Μόσχα

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με drones στο κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών Dubna κοντά στη Μόσχα, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες ή διακοπές στη μετάδοση, σύμφωνα με το TASS και την εταιρεία Space Communications.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η αποχώρηση Στάρμερ δεν αλλάζει τη στάση του Λονδίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η παραίτηση του Κιρ Στάρμερ δεν θα αλλάξει τη «εχθρική στάση» του Λονδίνου προς τη Ρωσία, καθώς, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Στάρμερ δεν διαφοροποιήθηκε στη βρετανορωσική πολιτική.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά χτυπήματα σε δορυφορικό κέντρο Dubna στη Μόσχα

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών Dubna στη Μόσχα και εργοστάσιο ηλεκτρονικού εξοπλισμού πυραύλων στο Βορονέζ, προκαλώντας πυκνό καπνό και αξιολόγηση των ζημιών, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.