ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:59:34
Ρωσικό πολεμικΡόω σπιλκοόί οπολεμικό πλοίο
Φώτο: Shutterstock

Moskva: Το Κρεμλίνο αρνείται να μιλήσει για τις ανθρώπινες απώλειες

Σύμφωνα με την Μόσχα, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου βυθίστηκε έπειτα από πυρκαγιά που προκλήθηκε από την ανατίναξη πυρομαχικών. Το Κίεβο δηλώνει ότι το πλοίο έγινε στόχος ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις μαρτυρίες για τους αγνοούμενους ναύτες μετά την βύθιση του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αφού επλήγη την περασμένη εβδομάδα από ουκρανικούς πυραύλους, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Όλες οι πληροφορίες δίνονται από το υπουργείο Άμυνας. Δεν έχουμε αρμοδιότητα να ενημερώνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, την στιγμή που ούτε ο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, ούτε το υπουργείο Άμυνας έχουν δώσει την δημοσιότητα απολογισμό της βύθισης του ρωσικού πολεμικού πλοίου στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες μέλη πληρώματος.

Τις τελευταίες ημέρες, ρωσόφωνα μέσα και κοινωνικά δίκτυα έχουν δημοσιεύσει πληθώρα μαρτυριών για αγνοούμενους ναύτες, πολλοί από τους οποίους υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία.

Κάτοικος της Κριμαίας, ο Ντμίτρι Χρέμπετς, που παρουσιάσθηκε ως πατέρας αγνοούμενου, δημοσίευσε την Κυριακή μήνυμα στην πλατφόρμα Vkontakte όπου θέτει το ερώτημα γιατί ο γιος του, ένας κληρωτός, βρισκόταν σε εμπόλεμη ζώνη.

Μία γυναίκα, η Γιούλια Τσίβοβα, έχει δηλώσει σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος της αγνοείται.

Επισήμως, ο ρωσικός στόλος δηλώνει ότι το πλήρωμα του Moskva απομακρύνθηκε από το ρωσικό καταδρομικό πριν από την βύθισή του, χωρίς να κάνει καθόλου λόγο για νεκρούς, τραυματίες ή αγνοούμενους.

Σύμφωνα με την Μόσχα, η ναυαρχίδα, που διαδραμάτιζε ρόλο κλειδί στον συντονισμό των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα, βυθίστηκε έπειτα από πυρκαγιά που προκλήθηκε από την ανατίναξη πυρομαχικών. Το Κίεβο δηλώνει ότι το πλοίο έγινε στόχος ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης.

Θέμα γοήτρου για τη Μόσχα

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο που παρουσιάστηκε ότι δείχνει συνάντηση ανάμεσα στον αρχηγό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και περί τους 100 παρατεταγμένους ναύτες που εμφανίζονται ως διασωθέντα μέλη του πληρώματος του Moskva, το οποίο είχε την δυνατότητα να φέρει πλήρωμα ως και 680 ανδρών.

Η βύθιση του Moskva θεωρείται ταπείνωση για την Ρωσία και τον στόλο της και ακόμη και οι πιστοί του Κρεμλίνου σχολιαστές ζητούν εξηγήσεις από τις αρχές, χωρίς να έχουν λάβει απαντήσεις μέχρι στιγμής.

Η Ρωσία παραδέχθηκε στις 25 Μαρτίου ότι 1.351 ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στο διάστημα του ενός μηνός ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ένας αριθμός που δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, αλλά ούτε και έχει τροποποιηθεί έκτοτε.

Τον Μάρτιο, το Κρεμλίνο είχε ανακοίνωσε ότι κληρωτοί χρησιμοποιήθηκαν κατά λάθος στις μάχες στην Ουκρανία και ότι έκτοτε έχουν αποσυρθεί από το θέατρο των επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία καταγγέλλει επίθεση με 100 drones της Ουκρανίας στη Μόσχα, φωτιά σε δεξαμενή

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατά το σαββατοκύριακο η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με πάνω από 100 drones στη Μόσχα, τα περισσότερα από τα οποία καταρρίφθηκαν από αντιαεροπορικά, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσική αεροπορική επίθεση κοντά στο Κίεβο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες σημειώθηκαν από ρωσική αεροπορική επίθεση έξω από το Κίεβο τη νύχτα, με στόχους κατοικίες, σχολεία και υποδομές σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τις αρχές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ένα Ιράν που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι συνάντησε στο Παρίσι τον Ρεζά Παχλαβί και τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή αποσταθεροποιεί την περιοχή, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η προστασία κρίσιμων υποδομών μετά τις επιθέσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με το Συμβούλιο Ασφαλείας μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών, μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε εργοστάσια, ενεργειακές εγκαταστάσεις και τερματικούς σταθμούς.