ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ukraine-Mariupole-Azovstal
Φωτο: Shutterstock

Ουκρανία: Διορία στους υπερασπιστές του Azovstal, σε νέο στάδιο ο πόλεμος

Φιλορώσοι αυτονομιστές πολιορκούν το εργοστάσιο χαλυβουργίας στη Μαριούπολη. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμβες ενώ οι ρωσικές εγγυήθηκαν σε όσους απομακρυνθούν ότι θα μείνουν ζωντανοί.

Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.

Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι άνοιξε ένα διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θέλουν να δεχθούν την ρωσική πρόταση να καταθέσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τo εργοστάσιο της Azovstal στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, πως τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια στο Azovstal και πρόσθεσαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμβες στο εργοστάσιο αυτό στη Μαριούπολη. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σήμερα δήλωση με την οποία καλεί τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές, που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, να παραδοθούν.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα ζήτησε από τα στρατεύματα να αποσυρθούν από τη χαλυβουργία από τις 14:00 ως τις 16:00 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) «χωρίς εξαίρεση, χωρίς όπλα και χωρίς πυρομαχικά».

Νωρίτερα σήμερα υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν με έφοδο τη χαλυβουργία και να την θέσουν υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν.

Φιλορώσοι αυτονομιστές πολιορκούν το εργοστάσιο

Δυνάμεις αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, πραγματοποιούν έφοδο στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλουμενο σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν.

Οι αυτονομιστές έχουν στόχο να «απελευθερώσουν» το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ένας άλλος αυτονομιστής, ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το RIA.

Νέο στάδιο της επιχείρησης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αρχίζει ένα νέο στάδιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία το οποίο προέβλεψε πως θα είναι μια σημαντική εξέλιξη.

«Άλλο ένα στάδιο της επιχείρησης αυτής (στην ανατολική Ουκρανία) ξεκινάει και είμαι σίγουρος πως αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή ολόκληρης αυτής της ειδικής επιχείρησης», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο India Today.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως έπληξε 1.260 στόχους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως στη διάρκεια της νύκτας πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε εκτεταμένη επίθεση στο Ντονμπάς.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εξουδετέρωσαν 13 οχυρές θέσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού», καθώς και «συγκεντρώσεις» στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Εξάλλου «η αεροπορία των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας έπληξε 60 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», κυρίως 53 σημεία συγκέντρωσης στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού και τρία κέντρα διοίκησης, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το ρωσικό πυροβολικό στόχευσε από την πλευρά του 1.260 ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις και εγκαταστάσεις, κυρίως στις περιφέρειες του Μικολάγιφ και της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία).

Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει πως έπληξε εκεί 25 θέσεις διοίκησης του στρατού, αποθήκες πυρομαχικών, δύο πυραυλικά συστήματα Bouk-M1 και 1.214 σημεία συγκέντρωσης στρατευμάτων.

Το υπουργείο υποστηρίζει επίσης ότι κατέστρεψε ακόμη δύο αποθήκες πυραύλων Totchka-U στις τοποθεσίες Τσέρβονα Πολιάνα (ανατολική Ουκρανία, περιφέρεια του Λουγκάνσκ) και Μπαλακλίια (βορειοανατολική Ουκρανία, περιφέρεια του Χάρκοβου).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Δύο νεκροί από ουκρανικό drone στο νοτιοδυτικό τμήμα

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Σαρατόφ της Ρωσίας από ουκρανικό drone, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Η Ουκρανία εντείνει τα μη στρατιωτικά πλήγματα σε ρωσικές υποδομές, στοχεύοντας πρόσφατα διυλιστήρια, αποθήκες και εμπορικά πλοία.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν αποθήκες καυσίμων σε Οδησσό και Μικολάιβ

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν εγκαταστάσεις καυσίμων στην Οδησσό και ρυμουλκό που χρησιμοποιούσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στη Μικολάιβ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΘΑ. Το Reuters δεν επιβεβαίωσε τα περιστατικά.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και πλοίο

Η Ουκρανία έπληξε τρία ρωσικά διυλιστήρια στη Μπασκορτοστάν, περίπου 1.600 χλμ. από τα σύνορα, και βύθισε ρωσικό εμπορικό πλοίο με κυρώσεις, ενώ στόχευσε και άλλους στόχους στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο επιπλέον χωριά στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο χωριά, το Ολγχίβγκα στο Χάρκοβο και το Λιουμπίτσκε στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από τα πεδία μαχών.
Drone, Heron
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο ουκρανικά drones βύθισαν ρωσικό πλοίο της Rosatom στη Μαύρη Θάλασσα

Δύο ουκρανικά drones βύθισαν πλοίο της κρατικής Rosatom στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας. Το πλήρωμα σώθηκε. Το πλοίο μετέφερε τρόφιμα και οικοδομικά υλικά. Η επίθεση χαρακτηρίστηκε ως πειρατεία.