Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζεται ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε επίπεδο ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.
«Ευελπιστώ ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει υπογραμμίσει ο Ζ. Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ήταν πιο «οδυνηρό» οικονομικά για τη Ρωσία, καθώς η ΕΕ πληρώνει στη Μόσχα 80 δισ. ετησίως για τις εισαγωγές πετρελαίου, με το αντίστοιχο ποσό για το φυσικό αέριο να φθάνει στα 20 δισ.
Την ίδια ώρα αισιόδοξος ότι η Ένωση μπορεί να απεξαρτηθεί ταχύτερα του αναμενόμενου από τη ρωσική ενέργεια, εμφανίζεται σε συνέντευξή του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.
Το εμπάργκο πιθανότατα θα εισαχθεί σταδιακά, όπως το συνέβη με αυτό για τον ρωσικό άνθρακα, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον ερχόμενο Αύγουστο, ώστε να δοθεί χρόνος στους εισαγωγείς να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, σημειώνεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας έχουν επανειλημμένα ζητήσει πλήρες εμπάργκο της ΕΕ στις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Τα μέλη της ΕΕ έχουν συζητήσει άμεσες ενεργειακές κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι έμμεσες κυρώσεις με στόχο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.
Επίσης την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικών καυσίμων, σε απάντηση στις καταγγελίες για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πηγές των NYT, το πετρελαϊκό εμπάργκο θα συζητηθεί μόνο μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά οι πιθανότητες του εν ενεργεία Εμανουέλ Μακρόν για μια δεύτερη θητεία.
«Η Επιτροπή και τα μέλη της Ε.Ε. απέφυγαν έξυπνα να ορίσουν κόκκινες γραμμές που θα προκαλούσαν αντίδραση σε κυρώσεις από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία», δήλωσε στους NYT ο διευθυντής του Eurasia Group, Εμρέ Πεκέρ.