ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Ο Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, σε επίσημη εμφάνιση.

Γαλλία: Σύσκεψη ευρωπαίων αρχηγών για τον ρωσικό "σκιώδη στόλο"

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί επιτελείων ευρωπαϊκών χωρών θα συνεδριάσουν σύντομα για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας που παρακάμπτει τις κυρώσεις. Συνεχίζεται επίσης η δίωξη του καπετάνιου του Boracay.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ευρωπαϊκών χωρών θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν το ζήτημα του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας. Ο στόλος αυτός δίνει στη Μόσχα τη δυνατότητα να εξάγει πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των πλοίων. Όπως δήλωσε από την Κοπεγχάγη, μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, «πολύ συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων, σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της συμμαχίας των προθύμων, θα συνεδριάσουν για να καταλήξουν σε κοινές δράσεις».

Παράλληλα, οι γαλλικές δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου Boracay, το οποίο ελέγχθηκε ανοιχτά της Βρετάνης, θα δικαστεί στις 23 Φεβρουαρίου 2026 για «άρνηση συμμόρφωσης». Το πλοίο, με σημαία Μπενίν, φέρεται να ανήκει στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος – αμφότεροι κινεζικής υπηκοότητας – τέθηκαν υπό κράτηση στη Γαλλία, αλλά τελικά δίωξη ασκήθηκε μόνο στον πρώτο, ενώ ο υποπλοίαρχος αφέθηκε ελεύθερος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του εισαγγελέα Στεφάν Κελενμπερζέρ, δεν διευκρινίζεται αν ο καπετάνιος εξακολουθεί να κρατείται, ούτε αν το πλοίο θα συνεχίσει το ταξίδι του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεξαμενόπλοιο έχει αλλάξει επανειλημμένα σημαία, ενώ υπάρχουν υποψίες για εμπλοκή του σε υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Δανία, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Maritime Executive, ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε ως «πλατφόρμα εκτόξευσης» δρόνων. Ωστόσο, η έρευνα των γαλλικών αρχών δεν εξετάζει αυτήν την πτυχή, καθώς «δεν είναι στη δικαιοδοσία της εισαγγελίας της Μπρεστ», όπως διευκρίνισε ο Κελενμπερζέρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Λάθος της Ρωσίας να περιμένει χαλάρωση μέτρων λόγω πολέμου στο Ιράν

Ο Μακρόν τόνισε μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι ότι η G7 δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά την άρση κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Επίσης, επιβεβαίωσε τη δέσμευση ΕΕ για το δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Να αποφευχθούν περιορισμοί στις εξαγωγές ενέργειας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις χώρες της G7 να αποφύγουν περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου για να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να αποκατασταθεί άμεσα η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η G7 εξετάζει άντληση πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα

Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες της G7 εξετάζουν τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου για να συγκρατήσουν τις τιμές λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, σε συντονισμό με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ο πόλεμος στο Ιράν προκαλεί παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η κρίση στο Ιράν μπορεί να μπλοκάρει το πετρέλαιο στα Στενά του Ορμούζ, απειλώντας την παγκόσμια ενέργεια. Δήλωσε πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε νέα συνεργασία με την Ευρώπη χωρίς πολιτικές πιέσεις.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ επιτρέπουν προσωρινά ινδικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέπει για ένα μήνα τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία, παρά τις κυρώσεις, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στη Μέση Ανατολή, έως τις 3 Απριλίου, προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια αγορά.