ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

Έληξε το τελεσίγραφο της Μόσχας για την υπεράσπιση της Μαριούπολης

Εκρήξεις στο Κίεβο αφού οι στρατιώτες της Μαριούπολης δεν κατέθεσαν τα όπλα τα ξημερώματα της Κυριακής. Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση στην πόλη που αποτελεί σημαντικό οχυρό για την Ουκρανία, λέει ο Ζελένσκι.

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης λίγο μετά τη λήξη του τελεσιγράφου για τη Μαριούπολη. Στη διάρκεια της νύκτας σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ηχούσαν σχεδόν σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για τις εκρήξεις και το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες.

Καμία κίνηση στη Μαριούπολη

Η Ρωσία είπε στις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στη Μαριούπολη να καταθέσουν σήμερα το πρωί τα όπλα για να σώσουν τη ζωή τους, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για οποιαδήποτε δραστηριότητα δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ το τελεσίγραφο στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) σ' αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε όλη τη χώρα νωρίς σήμερα το πρωί, κάτι που συμβαίνει τακτικά και, σύμφωνα με πρωινή αναφορά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη συνεχίσθηκαν και υπήρξαν «επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο λιμάνι».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του εκκαθάρισαν την αστική περιοχή της Μαριούπολης και μόνο ένα μικρό απόσπασμα ουκρανών μαχητών παρέμενε χθες σε ένα γιγάντιο εργοστάσιο χαλυβουργίας.

Ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι ελέγχει σχεδόν πλήρως τη Μαριούπολη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Αν επιβεβαιωθεί, η Μαριούπολη θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και καθοδηγούμενες από καθαρά ανθρωπιστικές αρχές, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνμάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους την ευκαιρία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τις 06:00 (ώρα Μόσχας) και να καταθέσουν τα όπλα τους», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Άμυνας.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας πως οι μαχητές μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο μέχρι τις 10 π.μ. χωρίς όπλα ούτε πυρομαχικά.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο

Το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο περιγράφεται σαν ένα φρούριο μέσα σε μια πόλη, βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας και εκτείνεται σε περισσότερο από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες κτίρια, υψικάμινοι και σιδηρογραμμές.

Στους υπερασπιστές της πόλης περιλαμβάνονται ουκρανοί πεζοναύτες, μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, μια ταξιαρχία της Εθνοφρουράς και το Σύνταγμα Αζόφ, μια πολιτοφυλακή που δημιουργήθηκε από ακροδεξιούς εθνικιστές και ενσωματώθηκε αργότερα στην Εθνοφρουρά. Δεν έγινε αμέσως γνωστό πόσοι μαχητές βρίσκονται μέσα στη χαλυβουργία.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» στη Μαριούπολη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ειδησεογραφική ιντερνετική πύλη Ukrainska Pravda. «Οι στρατιώτες μας είναι αποκλεισμένοι, οι τραυματίες είναι αποκλεισμένοι. Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση... Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά αμύνονται».

Καθώς η Μόσχα εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε όλη τη χώρα μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας της στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε πως τα πολεμικά αεροπλάνα της έπληξαν χθες, Σάββατο, ένα εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης στο Κίεβο. Μια έκρηξη ακούστηκε και καπνός υψώθηκε πάνω από τη νοτιοανατολική περιφέρεια Νταρνίτσκι. Ο δήμαρχος δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ιατρικό προσωπικό δίνει μάχη για να σώσει άλλους.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα, που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία, εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της περιφέρειας του Λβιβ κοντά στα πολωνικά σύνορα και τέσσερις πύραυλοι κρούζ καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει σοβαρή, λέει ο Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Σάββατο ότι η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και ότι το Κίεβο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εξοντώσει τους κατοίκους της πόλης, ενώ δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι τα στρατεύματά της είχαν εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η ανατολική Ουκρανία ανήκει ιστορικά στη Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας «ιστορικά ρωσική γη», περιπλέκοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Τόνισε πως σε μελλοντικές τριμερείς συζητήσεις πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια Ρωσίας και Ουκρανίας.
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Μασκ: Άρση των περιορισμών στο Starlink για την Ουκρανία

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Ίλον Μασκ να άρει περιορισμούς στη χρήση του Starlink στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Μετά τη συνομιλία τους, το σύστημα Starlink λειτούργησε πιο ομαλά, αναφέρουν αξιωματούχοι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο δεν έχει προσκληθεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες στη G20

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως το Starlink παραμένει αργό στην Ουκρανία και σκοπεύει να συζητήσει το ζήτημα με τον Μάρκο Ρούμπιο. Τόνισε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες στη G20, αν και δεν έχει λάβει ακόμα πρόσκληση.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας

Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποίησε για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας στη Γερμανία, μετά τη σύλληψη Ουκρανού που κατηγορείται πως παρέδιδε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία. Τόνισε ότι η χώρα παραμένει στόχος εντατικής κατασκοπείας.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Υποχρεωτική απομάκρυνση οικογενειών με παιδιά από Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ

Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν υποχρεωτική εκκένωση οικογενειών με παιδιά από όλους τους οικισμούς σε Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, τα τελευταία ουκρανικά προπύργια στο Ντονμπάς, λόγω της ρωσικής προέλασης.
Έκρηξη στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους διασποράς

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για νυχτερινή επίθεση στο Κίεβο με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους διασποράς, προκαλώντας ζημιές σε ιστορική συνοικία κοντά στη Λαύρα και συνέχιση πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές.