ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Karl-Nehamer- Austria
Φωτο: ΑΠΕ

Kαγκελάριος Νεχάμερ για συνάντησή με Πούτιν: Δεν ήταν φιλική επίσκεψη

Ο Αυστριακός καγκελάριος κατέστησε ακόμη σαφές ότι χρειάζονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου να μεταφερθεί πόσιμο νερό και τρόφιμα στις υπό πολιορκία περιοχές.

«Δεν επρόκειτο για φιλική επίσκεψη, αλλά ήταν για μένα μια υποχρέωση», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η συζήτηση ήταν πολύ άμεση, ανοιχτή και σκληρή», αναφέρεται σε δήλωση του κ. Νεχάμερ που έδωσε στη δημοσιότητα η καγκελαρία στη Βιέννη. Όπως επισημαίνεται, ο αυστριακός καγκελάριος θεωρούσε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική από τον απευθείας διάλογο με τη Ρωσία, παρά τις διαφωνίες. Κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρθηκε στα «σοβαρά εγκλήματα πολέμου στην πόλη Μπούτσα και σε άλλα μέρη», ενώ τόνισε ότι «όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν». Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ και θα αυστηροποιούνται περαιτέρω, όσο σκοτώνονται άνθρωποι στην Ουκρανία, φέρεται να δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος στον συνομιλητή του, τονίζοντας ότι σε αυτό το θέμα «η ΕΕ είναι πιο ενωμένη από ποτέ».

Ο κ. Νεχάμερ κατέστησε ακόμη σαφές ότι χρειάζονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου να μεταφερθεί πόσιμο νερό και τρόφιμα στις υπό πολιορκία περιοχές και να απομακρυνθούν γυναίκες, παιδιά και τραυματίες. «Το πιο σημαντικό μήνυμα προς τον Πούτιν όμως ήταν ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, διότι σε έναν πόλεμο και από τις δύο πλευρές υπάρχουν μόνο χαμένοι», επισήμανε ο καγκελάριος.

Από τη συνάντηση στο Κρεμλίνο δεν υπάρχει οπτικό υλικό, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις στον Τύπο, έπειτα από σχετικό αίτημα της αυστριακής πλευράς. Το τελευταίο 24ωρο ο Καρλ Νεχάμερ είχε δεχθεί έντονη κριτική για την απόφασή του να γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τη Μόσχα από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Βασικό επιχείρημα των επικριτών της επίσκεψης ήταν ότι η ρωσική πλευρά θα χρησιμοποιούσε για τη δική της προπαγάνδα τις εικόνες από τη συνάντηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Karl-Nehamer- Austria
ΔΙΕΘΝΗ

Καγκελάριος Νεχάμερ: Eνδιάμεσο στάδιο πριν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Ο Νεχάμερ είπε επίσης ότι υποστηρίζει την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός νέου τύπου πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη, κατήγγειλε ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε περισσότερη βοήθεια για τη χώρα του μιλώντας στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας. Ανθρωπιστικούς διαδρόμους θα ζητήσει από τον Πούτιν ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ δεν θα ξεφορτώσει πλοίο με σιτηρά που φέρεται να έκλεψε η Ρωσία

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πλοίο με σιτηρά, που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έκλεψε η Ρωσία, δεν θα ξεφορτώσει στο Ισραήλ, μετά από αίτημα του Κιέβου για κατάσχεση του φορτίου. Η εισαγωγική εταιρεία αρνήθηκε το φορτίο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Χρονικό όριο στην πρώτη γραμμή - Ζελένσκι ζητά διευκρινίσεις για κατάπαυση πυρός

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων όρισε ανώτατο όριο δύο μηνών για υπηρεσία στην πρώτη γραμμή, με σκοπό την ανακούφιση των στρατιωτών και τη διαχείριση έλλειψης προσωπικού στο μακροχρόνιο πόλεμο με τη Ρωσία.