ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Mario-Dragi-Italy
Φωτο: ΑΠΕ

Mάριο Ντράγκι: Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό;

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ιταλία είναι πρόθυμη να ακολουθήσει τη Ε.Ε σε ό,τι αποφασίσει σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο και παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος περιόρισε τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου του, αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και στην οικονομική και ενεργειακή προοπτική της Ιταλίας.

«Είναι σαφές ότι ο πόλεμος μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχει η αρνητική επίπτωση της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Θα κάνουμε, όμως, ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στην φάση αυτή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και ούτε ενδεχόμενη μειωμένη παροχή ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο Ντράγκι υπογράμμισε:

«Αν η Ε.Ε μας προτείνει εμπάργκο επί του ρωσικού φυσικού αερίου, είμαστε πρόθυμοι να την ακολουθήσουμε. Επιθυμούμε τα μέσα εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, στην ειρήνη. Διερωτόμαστε αν μπορούμε να ανταλλάξουμε την τιμή του φυσικού αερίου, με την ειρήνη. "Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό;" Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας». Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αποσαφήνισε, πάντως, ότι ακόμη και αν σήμερα σταματούσαν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η Ιταλία -χάρη στα αποθέματά της- θα ήταν καλυμμένη μέχρι και τον Οκτώβριο.

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, τέλος, δήλωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, φέτος, προβλέπεται ότι θα είναι της τάξης του 3,1%, με δημόσιο έλλειμμα στο 5,6%. Παράλληλα, η μείωση των φόρων στα καύσιμα, κατά 25 λεπτά του ευρώ το λίτρο, παρατείνεται μέχρι τις 2 Μαΐου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ματέο Σαλβίνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαλβίνι: Η Ιταλία δεν θα δεχθεί πίσω μετανάστες από τη Γερμανία

Η Ιταλία δεν θα δεχτεί πίσω μετανάστες από τη Γερμανία στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον Ματέο Σαλβίνι, λόγω διαφωνιών για τη δευτερογενή μετανάστευση και τη δράση γερμανικών οργανώσεων στη Μεσόγειο.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία και Φινλανδία καλούν την Ιταλία να δεχτεί επιστροφές προσφύγων

Το μεταναστευτικό παραμένει στο προσκήνιο στην Ιταλία, καθώς Αυστρία και Φινλανδία ζητούν επιστροφές αιτούντων άσυλο στη βάση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης. Ήδη έγιναν τέσσερις επιστροφές, χωρίς να είναι σαφές αν θα συνεχιστούν.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε θέμα δευτερογενών ροών με τη Γερμανία

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι δεν διακρίνει πρόβλημα με τις δευτερογενείς ροές από τη Γερμανία, σημειώνοντας πως θα βρεθεί ισορροπία σχετικά με τα πλοία ΜΚΟ με γερμανική σημαία που ελλιμενίζονται στην Ιταλία.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απορρίπτει εξωτερικές παρεμβάσεις

Η Ιταλία απέρριψε το ισπανικό αίτημα για άρση της προσωρινής αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, τονίζοντας πως αποφάσεις που αφορούν εθνική ασφάλεια και σύνορα δεν υπαγορεύονται απ' έξω και παραμένει στάση έως τουλάχιστον τις 15 Αυγούστου.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία κάλεσε την Ιταλία να επαναφέρει τη Σένγκεν έως 9 Αυγούστου

Η Ισπανία ζήτησε από την Ιταλία να επαναφέρει άμεσα τη Συμφωνία Σένγκεν, αλλιώς θα λάβει αντίμετρα για την προστασία των πολιτών της, τονίζοντας ότι η Ιταλία έχει τις περισσότερες παράτυπες εισόδους τα τελευταία χρόνια.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Η παύση της Σένγκεν δεν στρέφεται κατά της Ισπανίας

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι υπογράμμισε ότι η παύση της Συμφωνίας Σένγκεν δεν στρέφεται κατά της Ισπανίας, αλλά αποτελεί οργανωτικό και προληπτικό μέτρο για την εθνική ασφάλεια, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς την Ισπανία.