ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Z. Mπορέλ: Η Ε.Ε αποδοκιμάζει τις κυρώσεις της Μόσχας σε βάρος Ευρωπαίων

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι τα μέτρα της Ρωσίας δείχνουν επιθετικότητα ενώ οι κυρώσεις των δυτικών χωρών κατά της Μόσχας στοχεύουν στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Την αποδοκιμασία της ΕΕ για την απόφαση της Μόσχας να επιβάλει κυρώσεις εναντίον υπηκόων της ΕΕ εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει την απόφαση των ρωσικών αρχών να απαγορεύσουν σε ορισμένους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, καθώς και μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κοινοβουλίων των κρατών μελών, να εισέρχονται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρει ο κ. Μπορέλ στην ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «σε αντίθεση με τις ρωσικές αντικυρώσεις, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ δημοσιεύονται με διαφάνεια και βασίζονται σε σαφή κριτήρια, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και νομικούς τρόπους αμφισβήτησής τους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων και σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη γι' αυτόν τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και θα λογοδοτήσει για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην πορεία του», καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Σύνοδος Ε.Ε-Κίνας για την Ουκρανία

ΗΕΕ θα προσπαθήσει σήμερα να πείσει την Κίνα να απόσχει από τη χορήγηση βοήθειας στη Ρωσία για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων σήμερα, στην ψηφιακή σύνοδο των δύο πλευρών στην οποία το Πεκίνο θα επιδιώξει επανεκκίνηση της σχέσης με την Ευρώπη, που δοκιμάζεται οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που θα εκφραστούν εξ ονόματος των 27, θα συνομιλήσουν μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και κατόπιν με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οι συνομιλίες «θα επικεντρωθούν στον ρόλο που καλούμε την Κίνα να διαδραματίσει, να ασκήσει όλη την επιρροή και την πίεση που απαιτούνται στη Ρωσία. Δεν ήταν αυτός ο αρχικός σκοπός της συνόδου» αλλά «έγινε απαραίτητο», συνόψισε χθες ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Είναι απαραίτητο να μάθουμε αν η Κίνα θα ασκήσει την επιρροή της για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός» και να οργανωθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ή εάν θα βοηθήσει «τη Μόσχα να παρακάμψει» τις κυρώσεις, αυξάνοντας τις αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων ή προσφέροντας οικονομική βοήθεια, είπε από την πλευρά του ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Στρατηγικός υπολογισμός»

Το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις αρχές Μαρτίου, η κινεζική κυβέρνηση εξήρε τη «σταθερή σαν βράχο» φιλία της Κίνας με τη Ρωσία, ενώ υπενθύμισε τις «λογικές» ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να επηρεάσουν «τον στρατηγικό υπολογισμό των κινέζων ηγετών», προειδοποιώντας τους για «το οικονομικό κόστος που θα υποστούν σε περίπτωση που προσφέρουν υποστήριξη στη Ρωσία», εκτιμά ο αναλυτής Γκρέγκορ Στετς του γερμανικού ινστιτούτου MERICS.

Ο τρόπος που αντιδρά η Κίνα της επιτρέπει «να παραμένει το πλευρό της Ρωσίας χωρίς να πληρώνει το τίμημα. Αν δεν τής ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση, θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια στον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», υπερθεματίζει ο γερμανός ευρωβουλευτής Ράινχαρτ Μπουτικόφερ (Πράσινοι).

Ωστόσο η ΕΕ είναι αιχμάλωτη της αλληλεξάρτησής της με το Πεκίνο: απορροφά το 15% των εξαγωγών του ασιατικού γίγαντα, που της προμηθεύει πολλά μεταποιημένα αγαθά και συστατικά καίριας σημασίας. Η Κίνα αντιπροσωπεύει εξάλλου το 10% των εξαγωγών των 27 και θεωρείται αγορά-κλειδί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εντελώς ανεύθυνη η απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης ανέφερε ο Μπορέλ

Όσον αφορά την καταστροφή του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που συνέδεε τη Φινλανδία με τη Γερμανία, ο Μπορέλ τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνδέσει το περιστατικό αυτό με κάποιον συγκεκριμένο δρώντα.