ΓΔ: 2084.87 0.08% Τζίρος: 85.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:37
Μάια Σάντου διάγγελμα
Φώτο: Shutterstock

Νίκη φιλοευρωπαϊκού κόμματος Μολδαβίας: «Εντολή» για ένταξη στην ΕΕ

Η πρόεδρος Μάια Σάντου δήλωσε ότι η νίκη του pro-EU κόμματος PAS στις εκλογές της Μολδαβίας δίνει ισχυρή εντολή για ένταξη στην ΕΕ, παρά τις πιέσεις της Ρωσίας. Ο ηγέτης του PAS, Ίγκορ Γκρόσου, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους.

Η νίκη του φιλοευρωπαϊκού PAS στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Μολδαβία, παρά τις πιέσεις από τη Ρωσία, αποτελεί «μια ισχυρή εντολή για τη διαδικασία ένταξης» της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε η πρόεδρος Μάια Σάντου.

Η πρόεδρος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι «δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι είμαστε θαρραλέοι και άξιοι, ότι δεν αφήνουμε να μας τρομοκρατήσουν», αναφερόμενη στις καταγγελίες για ρωσική ανάμιξη στη διαδικασία των εκλογών.

Ο επικεφαλής του Κόμματος Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS), Ίγκορ Γκρόσου, χαιρέτισε το αποτέλεσμα, σημειώνοντας: «Το PAS έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, φιλοευρωπαϊκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόνο επειδή εσείς μας προσφέρατε αυτήν την εμπιστοσύνη και αυτήν την ευκαιρία», κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη μάχη».

Το PAS, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2021, συγκέντρωσε το 50,20% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της Εκλογικής Επιτροπής. Με βάση τις προβολές, το κόμμα αναμένεται να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με 55 έδρες σε σύνολο 100, έναντι 63 στην προηγούμενη σύνθεση.

Το φιλορωσικό Πατριωτικό Μπλοκ ακολούθησε με 24,17%, ενώ ένας από τους ηγέτες του, ο πρώην πρόεδρος Ίγκορ Ντοντόν, κάλεσε σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Κισινάου.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Εθνικό Εναλλακτικό Κίνημα (MAS) του δημάρχου του Κισινάου, Ιόν Τσεμπάν, με ποσοστό 7,96%, το οποίο είχε ζητήσει να καταψηφιστεί το PAS.

Ο Ίγκορ Ντοντόν, που διεκδίκησε τη νίκη το βράδυ των εκλογών, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε δεκάδες καταγγελίες στην Εκλογική Επιτροπή και προειδοποίησε ότι, ανάλογα με την έκβασή τους, «θα λάβουμε και άλλα νομικά μέτρα». Στη διαδήλωση που διοργανώθηκε μπροστά από το Κοινοβούλιο συμμετείχαν περίπου 200 άτομα, τα οποία φώναζαν "Ελευθερία" και "Μολδαβία" πριν διαλυθούν γρήγορα.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 52,17%, με το διακύβευμα να αφορά το μέλλον της χώρας, αν θα συνεχιστεί η προσέγγιση με την ΕΕ ή αν θα υπάρξει επιστροφή στη ρωσική επιρροή. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το 52,3% των εκλογών του 2021.

Παρά τις επικρίσεις για τις οικονομικές δυσκολίες, το PAS περιόρισε τις απώλειές του σε σχέση με το 2021, όταν είχε συγκεντρώσει το 52,8% των ψήφων. Περίπου είκοσι κόμματα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις εκλογές, στη χώρα των περίπου 2,4 εκατ. κατοίκων, με σημαντική συμμετοχή της διασποράς, η οποία συνέβαλε και στην επανεκλογή της προέδρου Μάια Σάντου το 2024.

Παρατηρήσεις διεθνών οργανισμών για την εκλογική διαδικασία

Σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, Πάουλα Καρντόσο, οι βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν ανταγωνιστικές, αλλά επηρεάστηκαν από σοβαρά περιστατικά ξένης ανάμιξης. Η ίδια επισήμανε πως η απόφαση των αρχών να αποκλείσουν δύο κόμματα λίγο πριν τις εκλογές υπονόμευσε τη «νομική βεβαιότητα του καθεστώτος των συμμετεχόντων και περιόρισε το δικαίωμά τους να επιδιώξουν αποτελεσματική θεραπεία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάια Σάντου διάγγελμα
ΔΙΕΘΝΗ

Περιμένει γρήγορα την απάντηση για ένταξη της στην ΕΕ η Μολδαβία

Η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη πηγή αστάθειας τα επόμενα χρόνια.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Στήριξη στην Ουκρανία γιατί «η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη» λέει η ΕΕ

Η Κάγια Κάλας τονίζει ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει ειρήνη και ζητά ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία. Το Συμβούλιο εξετάζει κυρώσεις, άμυνα ΕΕ, χρηματοδότηση μέσω παγωμένων ρωσικών πόρων και επαφές με Κίεβο.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Κισινάου: Ρωσικά drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας

Η Μολδαβία έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της μετά από νέα παραβίαση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καταγγέλλοντας ρωσική επίθεση. Το μέτρο διήρκεσε περίπου 70 λεπτά και κρίθηκε απαραίτητο για λόγους ασφάλειας.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Απάντηση σε Βέλγο ΠΘ για παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η Κομισιόν απάντησε στην επιστολή του Βέλγου πρωθυπουργού για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, διαβεβαιώνοντας ότι εξετάζει το θέμα μαζί με τα κράτη-μέλη και ότι η τελική νομική πρόταση θα δοθεί σύντομα.