ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
φωτιά σε δάσος

Δύο ουκρανικά ελικόπτερα έπληξαν αποθήκη καυσίμων σε ρωσικό έδαφος

Οι Ρώσοι αποδίδουν το χτύπημα στην πόλη Μπελγκορόντ στις ουκρανικές δυνάμεις. Στην Ουκρανία οι Ρώσοι επιμένουν στα ανατολικά και τα νότια της χώρας και ο Ζελένσκι λέει ότι οι Ουκρανοί έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.

Πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην πόλη Μπελγκορόντ της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, περιστατικό που καταγράφεται δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις σε εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στη σημερινή πυρκαγιά, ανέφερε ο κ. Γκλάντκοφ μέσω Telegram, ενώ οι κάτοικοι σπιτιών τριών δρόμων κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι εκρήξεις στις αποθήκες όπλων πιστεύεται ότι οφείλονταν επίσης σε πυρκαγιά. Οι τοπικές αρχές περιμένουν επιβεβαίωση από το υπουργείο Άμυνας, πρόσθεσε πάντως.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης από την Ουκρανία για τα συμβάντα αυτά αλλά οι τοπικές ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι το χτύπημα προέρχεται από τον ουκρανικό στρατό.

«Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα της Ουκρανίας έπληξαν εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ σήμερα αφού πέρασαν τα σύνορα των δύο εμπόλεμων χωρών εκτελώντας πτήση σε μικρό ύψος», δήλωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσε η επιδρομή, πρόσθεσε ο κ. Γκλάντκοφ. 

Κάτοικοι τομέα της πόλης κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή. Το περιστατικό στην Μπελγκορόντ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία, καταγράφεται δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης όπλων.

Οι ρώσοι επιμένουν Ανατολικά και Νότια

Ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημερωτικό δελτίο του νωρίς σήμερα.

Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει αυτό που αποκάλεσε ψευτοδημοψήφισμα στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία» όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.

Το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε. Το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ προσπάθεια των ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε. Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάιβ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Στον βορρά, ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν. Η Μόσχα ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε εξάλλου «βέβαιος πως είναι πολύ ευχάριστο για όλους εσάς να διαβάζετε τις ειδήσεις και να βλέπετε ότι οι ουκρανικές πόλεις σταδιακά απελευθερώνονται από τις δυνάμεις κατοχής», σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, προειδοποιώντας πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. «Όλοι θέλουμε τη νίκη», όμως «θα γίνουν κι άλλες μάχες. Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας για να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Δύο νεκροί από ουκρανικό drone στο νοτιοδυτικό τμήμα

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Σαρατόφ της Ρωσίας από ουκρανικό drone, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Η Ουκρανία εντείνει τα μη στρατιωτικά πλήγματα σε ρωσικές υποδομές, στοχεύοντας πρόσφατα διυλιστήρια, αποθήκες και εμπορικά πλοία.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν αποθήκες καυσίμων σε Οδησσό και Μικολάιβ

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν εγκαταστάσεις καυσίμων στην Οδησσό και ρυμουλκό που χρησιμοποιούσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στη Μικολάιβ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΘΑ. Το Reuters δεν επιβεβαίωσε τα περιστατικά.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και πλοίο

Η Ουκρανία έπληξε τρία ρωσικά διυλιστήρια στη Μπασκορτοστάν, περίπου 1.600 χλμ. από τα σύνορα, και βύθισε ρωσικό εμπορικό πλοίο με κυρώσεις, ενώ στόχευσε και άλλους στόχους στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο επιπλέον χωριά στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο χωριά, το Ολγχίβγκα στο Χάρκοβο και το Λιουμπίτσκε στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από τα πεδία μαχών.