ΓΔ: 2472.77 -1.13% Τζίρος: 483.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Cavusoglu, tourkia
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τσαβούσογλου: Πιθανή μία συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος συγκεκριμένη ημερομηνία της συνάντησης, αλλά προσέθεσε ότι υπάρχουν τέτοιες διαθέσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να συναντηθούν «σε μία ή δύο εβδομάδες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος ομόλογός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον μεταξύ υπουργών μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατο να προβλέψει μια ημερομηνία». Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία θα ήθελε να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση «ως ειλικρινής μεσολαβητής».

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι δύο πλευρές να συναντηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός. «Είναι αδύνατο να γίνουν διαπραγματεύσεις υπό την πίεση των όπλων», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, για την οποία η Τουρκία συνεργάζεται με τη Γαλλία και την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα πρότεινε να ανοίξουν «δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία και την Ουκρανία». «Κανείς δεν θα πρέπει να πιέσει τους αμάχους για να διαλέξουν τον ένα ή τον άλλο από αυτούς τους διαδρόμους. Ο κάθε ένας θα πρέπει να μπορεί να πάει εκεί που θέλει», σημείωσε.

Επιστρέφοντας στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι απέφεραν «τα πιο σημαντικά αποτελέσματα» από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Οι πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό σε κάποια θέματα. Για άλλα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, όπως για παράδειγμα για το καθεστώς ουδετερότητας» της Ουκρανίας, εξήγησε. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το καθεστώς αυτό θα εξαρτηθεί «από τις εγγυήσεις» που θα δοθούν στο Κίεβο.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «κάποια μέτρα που υιοθετήθηκαν για τη μείωση της έντασης δεν βλέπουμε να εφαρμόζονται επί του πεδίου». Παράλληλα ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, οποίος ήταν παρών στη συνάντηση της Τρίτης, εργάζεται «ειλικρινά» για τον τερματισμό του πολέμου. Όπως εξήγησε ο Τούρκος υπουργός, ο Αμπράμοβιτς μεσολαβεί μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Οι επιθέσεις ουκρανικών drone επιχειρούν αποσταθεροποίηση της Ρωσίας

Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Ρωσία, επισημαίνοντας αύξηση επιθέσεων σε διυλιστήρια πετρελαίου. Τονίζει πως δεν βλέπει προοπτική για διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη απειλεί ξανά την παγκόσμια ειρήνη, οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ουδέτερες

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τον ρόλο του αμερόληπτου μεσολαβητή στον πόλεμο της Ουκρανίας και εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ τόνισε πως η στρατιωτική στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πέντε νεκροί από ουκρανική επίθεση στη Βορόνεζ

Πυραυλική επίθεση της Ουκρανίας στη Βορόνεζ είχε ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Η επίθεση προκάλεσε φωτιά σε εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρονικά εξαρτήματα για πυραύλους.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό πλήγμα σε κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών στη Μόσχα

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με drones στο κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών Dubna κοντά στη Μόσχα, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες ή διακοπές στη μετάδοση, σύμφωνα με το TASS και την εταιρεία Space Communications.