ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
war_ukraine_economy
Πηγή: Shutterstock

Στο 20% η συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας φέτος λόγω του πολέμου

Βάσει εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% και αυτό εφόσον υπάρξει κατάπαυση πυρός εντός των επόμενων μηνών.

Η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά ένα πέμπτο φέτος πριν ανακάμψει το 2023, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), υπό τον όρο ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εντός μερικών μηνών. 

Η πρόβλεψη υπόκειται σε σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους «σε περίπτωση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών ή εάν περιοριστούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου ή άλλων εμπορευμάτων από τη Ρωσία», ανέφερε η EBRD στην εξαμηνιαία Περιφερειακή Οικονομική Ενημέρωση που δημοσιεύτηκε χθες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο σοκ εφοδιασμού τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, σημειώνει η EBRD, πλήττοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, ανατρέποντας το εμπόριο ενέργειας και απειλώντας τις εξαγωγές τροφίμων λόγω των βασικών γεωργικών τομέων και των δύο χωρών.

«Αυτή τη στιγμή, ο πόλεμος συμβαίνει σε εδάφη που παράγουν το 60% του ουκρανικού ΑΕΠ», ανέφερε η EBRD στην έκθεση. Περίπου το 30% των επιχειρήσεων έχουν σταματήσει την παραγωγή και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται στο 60% των προπολεμικών επιπέδων, πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που υπάρξει κατάπαυση του πυρός εντός των επόμενων δύο μηνών, τότε η ουκρανική οικονομία μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 23% το 2023 και ως εκ τούτου να καλύψει το χαμένο έδαφος. 

Η οικονομία της Ρωσίας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος και να μείνει στάσιμη το 2023, σύμφωνα με την EBRD. Η ύφεση της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι βαθύτερη εάν η Ευρώπη συμμετάσχει στην απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου της ή περιορίσει δραστικά τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρόμπερτ Φίτσο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Φίτσο θα επισκεφτεί το Κίεβο μετά από συνομιλία με Ζελένσκι

Ο Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε μετά από συνομιλία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο, τονίζοντας πως Σλοβακία και Ουκρανία θέλουν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενίσχυση αντιαεροπορικής άμυνας σε Οδησσό και Ντνίπρο

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας σε Οδησσό και Ντνίπρο, με επιπλέον ραντάρ, παρεμβολείς και προσωπικό, μετά τις έντονες ρωσικές επιθέσεις σε αυτές τις πόλεις τις τελευταίες ημέρες.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ ρωσικών επιθέσεων με drones στην Ουκρανία τον Απρίλιο, λέει το AFP

Τον Απρίλιο η Ρωσία εξαπέλυσε αριθμό ρεκόρ 6.583 drones κατά της Ουκρανίας, κυρίως με επιθέσεις και τη μέρα, ενώ οι πύραυλοι έφτασαν τους 141, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτυπούν ρωσικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα για 4η φορά

Τέταρτη ουκρανική επίθεση drones μέσα σε μια εβδομάδα στο ρωσικό λιμάνι Τουάψε προκάλεσε πυρκαγιά σε τερματικό, χωρίς τραυματισμούς. Οι αρχές ζήτησαν να μην πίνεται νερό από τη βρύση και έκλεισαν τα σχολεία.