ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Δημοψήφισμα για ένταξή του στη Ρωσία προαναγγέλλει το Λουχάνσκ

Έτοιμη διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία είναι η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ που υποστηρίζει η Ρωσία και ήταν η πρόφαση για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ.

«Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Πασετσνίκ, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης. «Οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και λίγο μετά διέταξε την έναρξη μιας ειρηνευτικής, όπως την αποκάλεσε, επιχείρησης εκεί.

Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, σε μια ειδική επιχείρηση όπως την αποκάλεσε προκειμένου να υποβαθμίσει τις στρατιωτικές ικανότητες της γειτονικής της χώρας και να εξαλείψει ανθρώπους που χαρακτηρίζει επικίνδυνους εθνικιστές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προβάλει σθεναρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία στην προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Πριν δύο ημέρες η Ρωσία ανακοίνωσε  ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πλήγματα σε ουκρανικό λιμάνι και πλοία με στρατιωτικό φορτίο

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως οι δυνάμεις του στοχοθέτησαν υποδομές, δύο πλοία με στρατιωτικό φορτίο στο λιμάνι του Μικολάιβ και άλλο ένα πλοίο με στρατιωτικό υλικό στη Μαύρη Θάλασσα.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Δύο νεκροί από ουκρανικό drone στο νοτιοδυτικό τμήμα

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Σαρατόφ της Ρωσίας από ουκρανικό drone, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Η Ουκρανία εντείνει τα μη στρατιωτικά πλήγματα σε ρωσικές υποδομές, στοχεύοντας πρόσφατα διυλιστήρια, αποθήκες και εμπορικά πλοία.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν αποθήκες καυσίμων σε Οδησσό και Μικολάιβ

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν εγκαταστάσεις καυσίμων στην Οδησσό και ρυμουλκό που χρησιμοποιούσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στη Μικολάιβ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΘΑ. Το Reuters δεν επιβεβαίωσε τα περιστατικά.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και πλοίο

Η Ουκρανία έπληξε τρία ρωσικά διυλιστήρια στη Μπασκορτοστάν, περίπου 1.600 χλμ. από τα σύνορα, και βύθισε ρωσικό εμπορικό πλοίο με κυρώσεις, ενώ στόχευσε και άλλους στόχους στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.