ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:24
Φωτο: Shutterstock

Αντεπίθεση των ουκρανών στο Κίεβο, η Ρωσία μειώνει τους στόχους

Συναγερμός σήμανε στο Κίεβο σήμερα το πρωί, την ώρα που η Ρωσία δείχνει να «μικραίνει» τους στόχους της, αφού η πρώτη φάση της επιχείρησής της θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί.

Από τις 24 Φεβρουαρίου συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, χωρίς να διαφαίνεται δυστυχώς λύση στον ορίζοντα. Λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεσε για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία καθώς η Μόσχα σηματοδότησε ότι περιορίζει τις φιλοδοξίες της να επικεντρωθεί σε εδάφη που διεκδικούν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στα ανατολικά, αφού οι επιθέσεις αλλού σταμάτησαν.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή που φαίνεται να δείχνει πιο περιορισμένους στόχους, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η πρώτη φάση της επιχείρησής του ολοκληρώθηκε ως επί το πλείστον και ότι τώρα θα επικεντρωθεί στην περιοχή του Ντονμπάς που συνορεύει με τη Ρωσία, η οποία έχει θύλακες υπέρ των αυτονομιστών της Μόσχας. 

«Το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που... καθιστά δυνατή την εστίαση των βασικών μας προσπαθειών στην επίτευξη του κύριου στόχου, την απελευθέρωση του Ντονμπάς», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσόι, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας. Επιχειρησιακή Διεύθυνση.

Οι αποσχιστικές δυνάμεις, όπως αναφέρει το Ρόιτερς, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς και τη γειτονική περιοχή του Λουχάνσκ από το 2014. Διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους με την ευλογία της Μόσχας - αλλά δεν αναγνωρίστηκαν από τη Δύση - λίγο πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Η επαναδιατύπωση των στόχων της Ρωσίας μπορεί να διευκολύνει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διεκδικήσει μια νίκη που σώζει το πρόσωπο, είπαν στρατιωτικοί αναλυτές.

Η Μόσχα είχε πει ότι οι στόχοι για αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» περιλαμβάνουν την αποστρατικοποίηση και την «απενοχοποίηση» του γείτονά της. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η εισβολή είναι αδικαιολόγητη και παράνομη, με στόχο την ανατροπή της φιλοΝΑΤΟϊκής κυβέρνησης του Ζελένσκι.

Εβδομάδες συνεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών απέτυχαν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο. Σε μια ομιλία με βίντεο αργά την Παρασκευή, ο Ζελένσκι είπε ότι η αντίσταση των στρατευμάτων του είχε καταφέρει στη Ρωσία «ισχυρά πλήγματα».

«Οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: πρέπει να μιλήσουμε, να μιλήσουμε με νόημα, επειγόντως και δίκαια», είπε ο Ζελένσκι.

Σε αυτό που αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ως μια σημαντική ομιλία στην Πολωνία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το Σάββατο «θα κάνει παρατηρήσεις για τις ενωμένες προσπάθειες του ελεύθερου κόσμου να στηρίξει τον λαό της Ουκρανίας, να θεωρήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για τον βίαιο πόλεμό της και να υπερασπιστεί ένα μέλλον που έχει τις ρίζες του. σε δημοκρατικές αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Διαβάστε περισσότερα

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβεβαιώσει 1.081 θανάτους αμάχων και 1.707 τραυματισμούς στην Ουκρανία από την εισβολή, αλλά λένε ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα υψηλότερος.

Περίπου 136 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της εισβολής, ανακοίνωσε το Σάββατο η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας. Διαβάστε περισσότερα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 1.351 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3.825 τραυματίστηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ουκρανία λέει ότι 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. 

Παρά τη σφαγή, τα ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να καταλάβουν και να κρατήσουν καμία μεγάλη πόλη τον μήνα από την εισβολή στην Ουκρανία. Αντίθετα, έχουν βομβαρδίσει πόλεις, έχουν ερημώσει αστικές περιοχές και έχουν εκδιώξει το ένα τέταρτο των 44 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας από τα σπίτια τους.

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια από αυτούς έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, οι μισοί στη γειτονική Πολωνία στα δυτικά, όπου ο Μπάιντεν συνάντησε την Παρασκευή στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Στρατού των ΗΠΑ που ενίσχυαν την ανατολική πλευρά της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Διαβάστε περισσότερα

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αποκόπτονται από τη βοήθεια από τις ρωσικές δυνάμεις και πολιορκούνται σε μέρη όπως η Μαριούπολη», είπε ο Μπάιντεν. «Είναι σαν κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας».

Πλάνα από το νοτιοανατολικό λιμάνι, όπου ζούσαν 400.000 πριν από τον πόλεμο, έδειξαν κατεστραμμένα κτίρια, καμένα οχήματα και σοκαρισμένους επιζώντες να βγαίνουν έξω για νερό και προμήθειες. Οι κάτοικοι έχουν θάψει τα θύματα σε αυτοσχέδιους τάφους καθώς το έδαφος λιώνει.

Τοπικοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι μαρτυρίες, δήλωσαν ότι υπολογίζουν ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό ενός θεάτρου στη Μαριούπολη στις 16 Μαρτίου.

Το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε δώσει προηγουμένως ενημέρωση και κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ένας ακριβής αριθμός μετά το περιστατικό. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι βομβάρδισε το θέατρο ή ότι στόχευσε αμάχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα σε φορτηγό πλοίο και υποδομές στο λιμάνι Ισμαήλ

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγμα σε πλοίο με στρατιωτικό υλικό για την Ουκρανία στο Ισμαήλ, επηρεάζοντας δεξαμενές καυσίμων και υποδομές. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία σκέφτεται κλιμάκωση επιθέσεων με πυραύλους στο Κίεβο

Η Ρωσία εξετάζει την κλιμάκωση επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου και σημαντικών υποδομών στην Ουκρανία, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει», σύμφωνα με το Bloomberg και πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Λουγκάνσκ: 9 νεκροί σε ουκρανική επίθεση σε ρωσικό λεωφορείο

Εννέα νεκροί αναφέρθηκαν μετά από ουκρανική επίθεση σε λεωφορείο στην υπό ρωσικό έλεγχο Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον Μόσχα διορισμένο κυβερνήτη. Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει το συμβάν από ανεξάρτητες πηγές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενισχύουμε το μέτωπο Ντονέτσκ με νέα τμήματα και διοικητές

Η Ουκρανία ενισχύει το ανατολικό μέτωπο του Ντονέτσκ με δύο νέες μονάδες υπό διακεκριμένους διοικητές, τους Ντενίς Πορκοπένκο του Αζόφ και Άντριι Μπιλέτσκι του τρίτου Σώματος Στρατού, ανακοίνωσε ο Ζελένσκι στο Telegram.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά πιο ενεργό ρόλο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει στη συνέχιση της συνεργασίας με την Κίνα και αναμένει πως το Πεκίνο θα διαδραματίσει σημαντικό διπλωματικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.