«Η Ρώμη πρέπει να συνέλθει, για να μην φτάσουμε σε μη αντιστρέψιμες συνέπειες», διαμήνυσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica.
Σε απειλητική δήλωση προς την Ιταλία προχώρησε ο Αλεξέι Παραμόνοφ, υπεύθυνος του τομέα ευρωπαϊκών θεμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι κυρώσεις δεν είναι δική μας επιλογή. Δεν θέλουμε, η λογική του Γάλλου υπουργού οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος κήρυξε ολικό χρηματοοικονομικό πόλεμο στην Ρωσία, να βρει θιασώτες στην Ιταλία, προκαλώντας μια σειρά από μη αντιστρέψιμες συνέπειες», δήλωσε ο Παραμόνοφ.
«Στη Ρώμη, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, περιμένουμε να συνέλθουν, να θυμηθούν τα βαθιά συμφέροντα των λαών τους και τις ειρηνικές σταθερές των προσδοκιών της εξωτερικής πολιτικής τους», συμπλήρωσε ο υπεύθυνος του τομέα ευρωπαϊκών θεμάτων του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.
Έτοιμη να πληρώσει το τίμημα η Ελβετία
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «αποτέλεσμα μίας καταστροφικής παράνοιας» και η Ελβετία «είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για να υπερασπισθεί θαρραλέα και με προσήλωση την ελευθερία και την δημοκρατία», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ιγκνάσιο Κασίς.
«Ο πόλεμος αυτός είναι αποτέλεσμα μίας καταστροφικής παράνοιας που θρυμματίζει όλες τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας», γράφει ο Ιγκνάσιο Κασίς σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Temps.
«Στις 24 Φεβρουαρίου, το πρόσωπο του κόσμου άλλαξε και όχι κατά τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να υπερασπισθούμε με θάρρος και προσήλωση την ελευθερία και την δημοκρατία. Αυτό έχει ένα τίμημα. Ενα τίμημα που η Ελβετία είναι έτοιμη να πληρώσει».
«Η Ρωσία παραβίασε κατάφωρα την απαγόρευση προσφυγής στην βία, μία αρχή που είναι θεμελιωμένη στο διεθνές δίκαιο. Παραμένοντας αδρανής, η Ελβετία θα έπαιζε το παιγνίδι του επιτιθέμενου», γράφει.
«Ουδετερότητα δεν σημαίνει αδιαφορία» και «την ώρα που η σύγκρουση ανάμεσα στην δημοκρατία και την βαρβαρότητα κορυφώνεται», η Ελβετία «δεν μπορεί να ανεχθεί αυτόν τον πόλεμο χωρίς να αντιδράσει».
Για τον λόγο αυτόν η Ελβετία υιοθέτησε καθ' ολοκληρίαν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης «με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στην ουδετερότητα», που σημαίνει ότι «δεν υποστηρίζει καμία εμπόλεμη πλευρά σε στρατιωτικό επίπεδο, είτε με την διάθεση στρατιωτικών δυνάμεων ή με την αποστολή όπλων».
«Ακόμη και αν, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα οικονομικής επιβράδυνσης και ακόμη λιγότερο οικονομικής κρίσης», η σύρραξη θα έχει οικονομικές επιπτώσεις για την χώρα, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και αναφέρεται στον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και το καθεστώς του ελβετικού φράγκου ως ασφαλούς καταφυγίου που θα πλήξει τις εξαγωγές. Θα πρέπει επίσης «να αντιμετωπίσουμε ροή προσφύγων και να διασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
«Δεν υπάρχει λύση που, με ένα μαγικό ραβδί, θα προφύλασσε την Ελβετία από τις συνέπειες που προέρχονται από την σημερινή κατάσταση», προειδοποιεί ο Ιγκνάσιο Κασίς.
Η Βαρσοβία προτείνει ολικό εμπορικό αποκλεισμό της Ρωσίας
Η Πολωνία προτείνει ολικό εμπορικό αποκλεισμό της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζητώντας σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Η Πολωνία προτείνει την προσθήκη του εμπορικού αποκλεισμού στο πακέτο αυτό των κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν, περιλαμβανομένων των λιμανιών... αλλά επίσης και των χερσαίων ανταλλαγών. Η ολική διακοπή των εμπορικών συναλλαγών θα ωθήσει ακόμη περισσότερο την Ρωσία να σκεφτεί αν θα ήταν καλύτερα να σταματήσει αυτό τον βάρβαρο πόλεμο», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν αυτήν την εβδομάδα την επιβολή τέταρτης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες, η γαλλική προεδρία της Ένωσης δήλωσε ότι η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους στις εμπορικές συναλλαγές θα αφαιρεθεί από την Ρωσία.
Οι ΗΠΑ αποστέλλουν μονάδα Stryker στη Βουλγαρία
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποστείλουν μία μονάδα μηχανοκίνητου πεζικού Stryker στη Βουλγαρία στον υπό νατοϊκή διοίκηση σχηματισμό μάχης που συγκροτείται με στόχο να ενισχυθεί η ανατολική του πτέρυγα του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ
«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πετκόφ σε συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Η Βουλγαρία συγκροτεί σχηματισμό μάχης 1.000 στρατιωτών υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR). Ο σχηματισμός θα περιλαμβάνει στρατιώτες και από άλλες συμμαχικές χώρες.
Ο Πετκόφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία και θα δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες από τον πόλεμο αλλά δεν εξετάζει την αποστολή όπλων στο Κίεβο προς το παρόν.
Έκκληση για μεγαλύτερη βοήθεια
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έκανε έκκληση στους συμμάχους της Δύσης να συνεχίσουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.
«Σας παρακαλώ, στηρίξτε μας», δήλωσε ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύεται σήμερα. «Είμαστε σε θέση να κλείσουμε μόνοι μας τον εναέριο χώρο μας», δήλωσε. «Αλλά σίγουρα χρειάζεται να έχουμε τα σωστά όπλα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άμαχοι. Περίπου 2 εκατ. κάτοικοι παραμένουν στην πόλη, δήλωσε ο Κλίτσκο.
«Μην ξεχνάτε ότι υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας αλλά και την ίδια στιγμή υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», δήλωσε ο ίδιος. «Το μήνυμά μου είναι σαφές: σας παρακαλώ σταματήστε κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία διότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί κάθε ευρώ για να ενισχύσει τον στρατό του, ο οποίος κινείται προς εμάς», δήλωσε.