ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ukrain-Mariupole
Φωτο: Shutterstock

Διαψεύδει και το Κρεμλίνο τις προσδοκίες για συμφωνία ειρήνευσης

Διασώθηκαν πολλοί από τους αμάχους που βομβάρδισαν οι Ρώσοι σε θέατρο της Μαριούπολης. Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Χερσώνα.

«Προσγειώνει» το Κρεμλίνο τις προσδοκίες που δημιούργησε χθεσινό δημοσίευμα των FT για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με την Ουκρανία. Στη Μαριούπολη, μεγάλος αριθμός αμάχων επέζησαν από τον ρωσικό βομβαρδισμό θεάτρου, ενώ υπάρχουν αναφορές για σφοδρούς βομβαρδισμούς τη νύχτα στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των FT για μια συμφωνία 15 σημείων που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι είναι εσφαλμένες οι αναφορές για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν βιάζεται». Υπενθυμίζεται ότι και το Κίεβο είχε διαψεύσει το δημοσίευμα χθες, σημειώνοντας ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα σοβαρά ζητήματα.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοσύνδεσης, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο πλευρές συζητούν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Σε μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως, το πολεμικό καταφύγιο στο υπόγειο ενός θεάτρου της πολιορκημένης Μαριούπολης άντεξε έπειτα από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα και πιστεύεται ότι υπάρχουν επιζώντες παγιδευμένοι μέσα στους χώρους του, όπως είπε σήμερα ένας αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της πόλης.

Ένα ουκρανός βουλευτής μάλιστα, ο Σερχί Ταρούτα, έγραψε στο Facebook: «Επειτα από μια φρικτή νύχτα αβεβαιότητας, το πρωινό της 22ης ημέρας πολέμου επιτέλους ευχάριστα νέα από την Μαριούπολη! Το καταφύγιο άντεξε. Ανθρωποι βγαίνουν ζωντανοί έξω!». Δεν είναι σαφές προς το παρόν πόσοι από τους 1.200 αμάχους που βρίσκονταν στο καταφύγιο έχουν σωθεί.

«Το πολεμικό καταφύγιο άντεξε. Τώρα απομακρύνονται τα συντρίμμια. Υπάρχουν επιζώντες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο σύμβουλος του δημάρχου Πέτρο Αντρουσένκο.  Ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό των επιζώντων και για να διακριβωθεί ο αριθμός των νεκρών, που ακόμη είναι άγνωστος.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης περιέγραψε τις φρικτές συνθήκες στην πόλη, η οποία δέχεται επί εβδομάδες διαρκές σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις. Η έλλειψη πόσιμου νερού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως είπε ο Σεργκέι Ορλόφ χθες στο περιοδικό Forbes Ukraine. Σύμφωνα με τον Ορλόφ, το 80% με 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει βομβαρδιστεί. «Ούτε μισό κτίριο έχει παραμείνει άθικτο», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σπίτια επλήγησαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση. Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Όσον αφορά άλλες περιοχές, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε επίσης ότι σε μεγάλο μέρος της χώρας αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου και ότι οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Διαπραγματεύσεις με έμφαση στις εγγυήσεις ασφαλείας για όλους

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι συνομιλίες για την Ουκρανία πρέπει να επικεντρωθούν σε εγγυήσεις ασφαλείας για Ρωσία και Ουκρανία, αλλά και για όλη την Ευρώπη, και εξέφρασε ετοιμότητα για διάλογο με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Μόσχα έτοιμη για τελική συμφωνία, όχι σύντομη εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε νέες τριμερείς διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και ΗΠΑ, με στόχο μια τελική ειρηνευτική συμφωνία και εγγυήσεις ασφάλειας, όχι απλή προσωρινή κατάπαυση πυρός.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η ανατολική Ουκρανία ανήκει ιστορικά στη Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας «ιστορικά ρωσική γη», περιπλέκοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Τόνισε πως σε μελλοντικές τριμερείς συζητήσεις πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια Ρωσίας και Ουκρανίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας

Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποίησε για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας στη Γερμανία, μετά τη σύλληψη Ουκρανού που κατηγορείται πως παρέδιδε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία. Τόνισε ότι η χώρα παραμένει στόχος εντατικής κατασκοπείας.
Έκρηξη στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους διασποράς

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για νυχτερινή επίθεση στο Κίεβο με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους διασποράς, προκαλώντας ζημιές σε ιστορική συνοικία κοντά στη Λαύρα και συνέχιση πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενεργότερη η Ευρώπη στις ειρηνευτικές προσπάθειες για Ουκρανία – Σε εξέταση η πρόσκληση Τραμπ στον Πούτιν για τη G20

Το Κρεμλίνο καλωσορίζει την αυξημένη ευρωπαϊκή συμμετοχή στις προσπάθειες ειρήνης για την Ουκρανία. Για πιθανές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Κίεβο ή για τη συμμετοχή Πούτιν στη G20, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.