ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντιμίρ Ζελένσκι Ουκρανία

Ζελένσκι σε Σολτς: Γκρεμίστε αυτό το ρωσικό τείχος στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε το αίτημά του για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία και για διασφάλιση του εναέριου χώρου της χώρας του.

«Κύριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος!», κάλεσε τον γερμανό καγκελάριο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Αναφερόμενος σε «τείχος μεταξύ της ελευθερίας και της ανελευθερίας» που δημιουργεί η Ρωσία στην Ευρώπη, ο κ. Ζελένσκι ανέδειξε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να βοηθήσει προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. «Φανείτε ηγέτης και οι απόγονοί σας θα είναι υπερήφανοι για εσάς (...) Τι αξίζει η ιστορική ευθύνη για ό,τι συνέβη πριν από 80 χρόνια; Βοηθήστε μας να σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε δραματικούς τόνους και οι γερμανοί βουλευτές απάντησαν όρθιοι, με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία και για διασφάλιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας - τον οποίο «η Ρωσία έχει μετατρέψει σε ουρανό θανάτου» -, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση και για την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ άφησε αιχμές για καθυστερήσεις και ολιγωρία από την πλευρά του Βερολίνου, η οποία στην αρχή έβλεπε τα πάντα ως «οικονομία, οικονομία, οικονομία».

«Ήταν λυπηρό για εμάς. Νιώσαμε την αντίστασή σας. Νιώσαμε ότι θέλατε να συνεχίσετε με την οικονομία», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος, όπως είπε, δεν εγκαταλείφθηκε παρά μόνο αφότου άρχισε ο πόλεμος. «Ο γερμανικός δισταγμός είναι άλλος ένας λίθος για ένα νέο τείχος στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Η Ρωσία εκμεταλλεύεται τη Γερμανία και άλλες χώρες προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον μας, συνέχισε και εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με το εάν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι πλέον ικανές να σταματήσουν τον πόλεμο, ενώ ανέφερε ότι οι χώρες «πέρα από τον ωκεανό» είναι αυτή τη στιγμή πιο κοντά στην Ουκρανία από ό,τι η Γερμανία.

Ο ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε παρόλα αυτά τους απλούς Γερμανούς για τη βοήθεια που προσφέρουν στους συμπατριώτες του, τις επιχειρήσεις που δεν βλέπουν μόνο την οικονομία και τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια. «Ευχαριστούμε και τους πολιτικούς που θέλουν να αυξήσουν τις κυρώσεις και να προστατεύσουν τα παιδιά», συμπλήρωσε.

«Σε τρεις εβδομάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 108 παιδιά. Οι κατακτητές σκότωσαν 108 παιδιά στη μέση της Ευρώπης το 2022», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. «Οι Ρώσοι δεν διαχωρίζουν στρατιωτικούς από πολιτικούς στόχους, χτυπούν νοσοκομεία παίδων, μαιευτήρια, θέατρα, αμάχους», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε ένα νέο "τείχος" στην Ευρώπη, ανάμεσα στην ελευθερία και την ανελευθερία. «Μπορείτε να τα δείτε όλα αυτά όταν μας κοιτάζετε και να αποτρέψετε τη δημιουργία αυτού του τείχους. Βοηθήστε μας. Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Κύριε Καγκελάριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος. Φανείτε ηγέτης και οι απόγονοί σας θα είναι υπερήφανοι για εσάς», κατέληξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταχειροκροτούμενος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας

Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποίησε για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας στη Γερμανία, μετά τη σύλληψη Ουκρανού που κατηγορείται πως παρέδιδε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία. Τόνισε ότι η χώρα παραμένει στόχος εντατικής κατασκοπείας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ευρώπη μπορεί να δράσει, αναγκαίες οι περικοπές του προϋπολογισμού

Ο καγκελάριος Μερτς δηλώνει πως η Ευρώπη μπορεί να δράσει εξωτερικά και οικονομικά, απαιτούνται όμως περαιτέρω βήματα. Τάσσεται υπέρ ενός πιο συγκρατημένου προϋπολογισμού και συνέχισης της στήριξης προς Ουκρανία.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Άμεση ανάγκη για αύξηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Ουκρανία, ειδικά ενόψει του 2027 οπότε αναμένεται σημαντικό δημοσιονομικό κενό.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς καταδίκασε τον εξτρεμισμό στη Bundestag

Ο καγκελάριος Μερτς ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια κατά του εξτρεμισμού, επικρίνοντας AfD και Αριστερά για στρεβλή πραγματικότητα. Υπερασπίστηκε τη στήριξη στην Ουκρανία και προειδοποίησε για δίκαιη ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Δίκη ουκρανού αξιωματικού στο Αμβούργο για σαμποτάζ στους Nord Stream

Στη Γερμανία άρχισε η δίκη Ουκρανού αξιωματικού για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Είναι ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση που είχε μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες. Διαδηλώσεις εχθρικές προς τη Μόσχα σημειώθηκαν έξω από το δικαστήριο.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία στηρίζει τον Ζελένσκι έναντι του Τραμπ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόχαν Βάντεφουλ, επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας για πίεση στη Ρωσία και επανέναρξη διαλόγου, στον απόηχο του αιτήματος Τραμπ για απομάκρυνση του Ουκρανού προέδρου.