Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι απαιτείται μια έρευνα για το αν η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και σαφής έρευνα για αυτό το ζήτημα», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο CNN.
Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα διεκόπη και πάλι η εκκένωση των αμάχων από την Μαριούπολη λόγω ρωσικών βομβαρδισμών παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης «διεκόπη». «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Παράλληλα, τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα σε νεότερη της ενημέρωση μια αποστολή παρακολούθησης του ΟΗΕ.
Στον επικαιροποιημένο απολογισμό που αφορά τα θύματα έως τις 5 Μαρτίου, προστέθηκαν επιπλέον 13 θάνατοι και 52 τραυματισμοί, σχετικά με τα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο, οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).
Νωρίτερα η Βρετανία είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της για το κατά πόσο οι ρωσικές δυνάμεις θα τηρούσαν σήμερα την μερική κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι από την Μαριούπολη που βρίσκεται υπό πολιορκία την τελευταία εβδομάδα, ενώ στην πόλη έχουν τελειώσει τα τρόφιμα, το νερό ενώ έχει διακοπεί και ηλεκτροδότηση.
Ο Βρετανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ είχε δηλώσει «πολύ επιφυλακτικός για οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις ή δεσμεύσεις που δίνει ο πρόεδρος Πούτιν» ενώ είχε χαρακτηρίσει τη τη συζήτηση για την απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά την εισβολή της στην Ουκρανία ως «παρακινδυνευμένο παιχνίδι» ενώ σημείωσε για τον Ρώσο πρόεδρο ότι «έχει μακρύ ιστορικό παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, αυτό είναι ένας αντιπερισπασμός από τα πραγματικά ζητήματα που υπάρχουν - τα οποία είναι ότι πρόκειται για μια παράνομη εισβολή η οποία δεν βαίνει βάσει σχεδίου».
Από την πλευρά της, η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» σε συνέντευξή της στο Fox News, δηλώνοντας πως «πρόκειται για ένα κράτος τρομοκράτη και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία ως ένα κράτος τρομοκράτη» ενώ επανέλαβε την έκκλησή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά όπλα και άλλα οπλικά συστήματα.