ΓΔ: 1403.41 0.41% Τζίρος: 6.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:46:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Η πανδημία και φέτος ο σημαντικότερος κίνδυνος για την οικονομία

H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι η αύξηση του εμβολιασμού και η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθούσαν να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Η πανδημία της Covid-19 παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και συμβάλλει στην άνοδο του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να αυξηθεί ο εμβολιασμός και να ενισχυθούν οι άμυνες κατά του νέου κορονοϊού, εξηγώντας ότι με τέτοιες ενέργειες – σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων που εξετάζεται ή έχει ήδη ανακοινωθεί από Κεντρικές Τράπεζες – θα βοηθούσαν να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστούν οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η πολιτική για την πανδημία είναι οικονομική πολιτική. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει και φέτος η Covid και οι αναταραχές που προκαλεί», είπε.

Η Γκεοργκίεβα παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός αποδείχτηκε «σημαντικότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα» απ’ όσο αναμενόταν αρχικά και ότι οι οικονομολόγοι είχαν υποτιμήσει τον αντίκτυπο της καθυστερημένης κατανάλωσης και των κλιματικών σοκ στις τιμές των τροφίμων.

Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι σε 86 χώρες το ποσοστό του εμβολιασμού δεν έχει φτάσει ακόμη τον στόχο του 40% του πληθυσμού. Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος καταγράφονται ποσοστά εμβολιασμού μόλις 5%, ενώ στις πλούσιες φτάνουν το 70%. «Γιατί είναι πρόβλημα αυτό; Επειδή αυτό που κάνουμε είναι να συντηρούμε ένα πεδίο ανάπτυξης ολοένα και περισσότερων παραλλαγών της Covid», είπε στο φόρουμ που οργάνωσε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Πιθανή υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω Όμικρον

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι αυτοί που χαράσσουν πολιτική στις ΗΠΑ πρέπει να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού, αλλά ότι τέτοιες μεγάλες πιέσεις τιμών δεν παρατηρούνται παγκοσμίως.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινωνικές αναταραχές από την αύξηση των ανισοτήτων λόγω της πανδημίας

Η πανδημία «εξέθεσε και επέτεινε προϋπάρχουσες ανισότητες όσον αφορά τα εισοδήματα και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο εμβολιασμός», εκτιμά το ΔΝΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Θολός ορίζοντας λόγω πανδημίας, να παραταθούν τα μέτρα στήριξης

Οριακά αυξημένη παγκόσμια ανάπτυξη φέτος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη περιμένει το Ταμείο για την παγκόσμια οικονομία. Καλύτερη πορεία έχουν ΗΠΑ και Κίνα, ενώ μένει πίσω η Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Προς τα κάτω την πρόβλεψή για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας

Με την παράλυση της οικονομίας στην αρχή της περυσινής χρονιάς λόγω της πανδημίας, το κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε βουτιά 6,8% το πρώτο τρίμηνο, πριν ανακάμψει κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 4,9% το τρίτο.