Σταθερός στο 0,9% έμεινε τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη εκτίμησή της. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή καθοδηγήθηκε από την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των νωπών τροφίμων που αντιστάθμισαν τη μείωση των τιμών της ενέργειας.
Οι τιμές των υπηρεσιών συνέβαλαν κατά 0,55 μονάδες στον πληθωρισμό και των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού κατά 0,29 μονάδες, ενώ η μείωση των τιμών της ενέργειας αφαίρεσε 0,15 μονάδες. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - υποχώρησε στο 1,2% από 1,4% τον Ιανουάριο.
Όπως είχε αναφέρει στις αρχές του μήνα η Eurostat, οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω έκτακτων παραγόντων και ο πληθωρισμός μπορεί να υπερβεί τους επόμενους μήνες το 2%, που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ η πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι ότι ο μέσος πληθωρισμός φέτος θα είναι 1%.
Ωστόσο, η απρόσμενη ανοδική κίνηση του πληθωρισμού είναι απίθανο να οδηγήσει την ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της, καθώς η αύξηση θεωρείται προσωρινή και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί απότομα προς τα τέλη του έτους, παραμένοντας πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ και τα επόμενα χρόνια.
Μεγάλο μέρος της μηνιαίας αύξησης των τιμών προέκυψε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, αλλά ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας - επιβραδύνθηκε, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μη σπεύσει η ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της. Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,2%, από 1,4% τον Ιανουάριο.
Η ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου και η αναστροφή της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία, είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού φέτος, ενώ και οι νέες σταθμίσεις στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς είχαν κάποια επίδραση.