ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σημαία της Ιταλίας
Η σημαία της Ιταλίας κυματίζει σε καθαρό ουρανό, αντιπροσωπεύοντας το ιταλικό έθνος.

Ιταλία: Αυξήσεις- ρεκόρ φέτος σε τρόφιμα και ενέργεια για τους Ιταλούς

Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, μέσα σε δώδεκα μήνεςτο κόστος της ενέργειας στην ελεύθερη αγορά υπερτριπλασιάστηκε, με αύξηση του 329%.

Μετά την παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου(συν 11,9% σε ετήσια βάση) από μέρους του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, σήμερα η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Unc αναφέρεται στις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων του τομέα των τροφίμων. Πιο αναλυτικά, το σπορέλαιο, μέσα σε ένα χρόνο, στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 56%, το βούτυρο κατά 42,9%, η ζάχαρη κατά 35,9% και το ρύζι κατά 30,6%. Παράλληλα, η τιμή του γάλακτος μακράς διαρκείας σημείωσε αύξηση του 29,4%, των λαχανικών του 25,1% ενώ το αλεύρι, τους τελευταίους δώδεκα μήνες ακρίβυνε κατά 23,7%.

Οι ανατιμήσεις στα μακαρόνια έφτασαν το 22,5%, στα αυγά το 18,7% ενώ η τιμή του κοτόπουλου αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, μέσα σε δώδεκα μήνες το κόστος της ενέργειας στην ελεύθερη αγορά υπερτριπλασιάστηκε, με αύξηση του 329%. Ο πρόεδρος της Unc, Mασιμιλάνο Ντόνα, τέλος, προέβλεψε ότι βάσει της τελευταίας αύξησης του πληθωρισμού, φέτος τα ιταλικά νοικοκυριά θα κληθούν, κατά μέσο όρο, να ξοδέψουν 3.324 ευρώ περισσότερα απ΄ότι την περσινή χρονιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Στο 4,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, υψηλό 10ετίας

Ο βασικός παράγοντας που τροφοδότησε τον πληθωρισμό στη χώρα ήταν ξανά το ενεργειακό κόστος, με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να αυξάνονται 14,4% σε ετήσια βάση και το κόστος μεταφορών κατά 9,6%.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για καθοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

Ο Όλι Ρεν, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας προειδοποιεί για πιθανή πτώση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο 2%, επισημαίνοντας την ανάγκη προσεκτικής νομισματικής πολιτικής.
Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησε στο 1,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,2% στην ευρωζώνη

Σε αντίθετη πορεία με την ευρωζώνη και τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα καθώς υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο. Στο 2,2% στην ευρωζώνη, σε υψηλό έτους με 3% στην Ισπανία.