Παρά το ήδη μεγάλο ποσό που έχουν ήδη λάβει από τις κυβερνήσεις, οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση για να ανταπεξέλθουν μετά το ισχυρό πλήγμα που τους προκάλεσε ο κορονοϊός. Σύμφωνα με τη Διεθνή ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), οι αεροπορικές εταιρίες θα χρειαστούν 70-80 δισ. δολάρια βοήθειας για να επιβιώσουν από την κρίση του κορονοϊού, ή επιπλέον το ήμισυ του ποσού που έχουν ήδη λάβει από τις κυβερνήσεις.
«Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες σε αυτές που διοχέτευσαν 160 δισ. δολάρια στον κλάδο», δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, γενικός διευθυντής της IATA, στο Paris Air Forum, που διοργάνωσε η εφημερίδα La Tribune και προσθέτει πως «για τους επόμενους μήνες, οι ανάγκες της βιομηχανίας εκτιμώνται στα 70-80 δισ. δολάρια πρόσθετης βοήθειας», και τόνισε πως «διαφορετικά κάποιες αεροπορικές εταιρίες δεν θα επιβιώσουν».
Ενώ οι εξελίξεις με το εμβόλιο κατά της Covid-19 προσφέρουν ελπίδα, η επιστροφή στα μαζικά ταξίδια απέχει ακόμα αρκετούς μήνες, σύμφωνα με τις αεροπορικές εταιρίες. Κάποιες θα πασχίσουν να επιβιώσουν στη διάρκεια του χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου, μια εποχή που παραδοσιακά έχουν μικρότερα κέρδη.
Στο μεταξύ, η νέα έξαρση των κρουσμάτων της COVID-19 και οι περιορισμοί στα ταξίδια σκίασαν περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές του κλάδου, ο οποίος, όπως έχει προβλέψει η IATA, αναμένεται να χάσει φέτος 87 δισ. δολάρια. «Είναι αρκετά πιθανόν ότι θα δούμε μεγαλύτερες ζημίες από τα στοιχεία που ανακοινώσαμε», δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ, προσθέτοντας ότι το έλλειμμα για το σύνολο του έτους πιθανόν θα πλησιάσει τα 100 δισεκ. δολάρια.
Η IATA έχει προβλέψει μια επίπονη, αργή ανάκαμψη με την κίνηση να επιστρέφει στα προ της κρίσης επίπεδα μόλις το 2024 και τους αριθμούς επιβατών να είναι μειωμένοι κατά 30% την επόμενη χρονιά. Αλλά και αυτό μπορεί να αποδειχθεί αισιόδοξο, προειδοποίησε ο ντε Ζουνιάκ. «Εκτιμούμε ότι η αεροπορική κίνηση θα είναι στο 33% του επιπέδου της το 2019 στα τέλη του 2020 και στη συνέχεια, ελπίζουμε, στο 50-60% στα τέλη του 2021».