ΓΔ: 2212.17 -1.01% Τζίρος: 85.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:06:42
Φωτο: Shutterstock

Βολιβία: Σε «κατάσταση εθνικής καταστροφής» εξαιτίας των πυρκαγιών

Από τον Ιανουάριο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι πυρκαγιές στη Βολιβία κατέστρεψαν 23 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και βοσκοτόπων.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας κήρυξε χθες Πέμπτη κατάσταση εθνικής καταστροφής, εξαιτίας των πυρκαγιών που συνεχίζουν να μαίνονται, ενισχυμένες από την ξηρασία, σε 5 από τις 9 περιφέρειες της χώρας, κίνηση που της επιτρέπει να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

«Κηρύσσουμε κατάσταση εθνικής καταστροφής εξαιτίας της ξηρασίας και των πυρκαγιών», δήλωσε η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην περιφέρεια Σάντα Κρους (ανατολικά).

Ο υπουργός Άμυνας Λουίς Φερνάντο Καμάτσο διευκρίνισε ότι οι περιφέρειες που πλήττονται είναι η Σάντα Κρους, η Μπένι (βορειοανατολικά), η Πάντο (βόρεια), η Τσουκισάκα (νοτιοανατολικά) και η Ταρίχα (νότια). Η κατάσταση στην πρωτεύουσα Λα Πας βρίσκεται υπό αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι πυρκαγιές ευνοούνται από «τις υψηλές θερμοκρασίες», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως δεν αναμένεται καθόλου βροχόπτωση «τις επόμενες 10 ως 15 ημέρες».

Έκθεση της ΜΚΟ Ίδρυμα Φίλων της Φύσης καταγράφει ότι από τον Ιανουάριο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι πυρκαγιές στη Βολιβία κατέστρεψαν 23 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και βοσκοτόπων.

Την περασμένη χρονιά, πυρκαγιές που σάρωσαν το βολιβιανό τμήμα της Αμαζονίας είχαν καταστρέψει 64 εκατομμύρια στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, κατά την ίδια πηγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνδρας σε υπαίθριο χώρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ολοκληρώθηκαν τα αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης στο Κρυονέρι

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, παρέλαβε τα αντιδιαβρωτικά έργα στο Κρυονέρι, που υλοποιήθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 2025 για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των οικισμών.
Υπουργός σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Τουρνάς: Πολύ απαιτητική η φετινή αντιπυρική περίοδος

Σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο έγινε στη Λάρισα με τη συμμετοχή του υπ. Κλιματικής Κρίσης και άλλων φορέων. Ο κ. Τουρνάς τόνισε τη δυσκολία του φετινού καλοκαιριού και τη μείωση των καμένων εκτάσεων στη Θεσσαλία.
Έλληνας πυροσβέστης δάσους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

52 πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο, έκκληση για επαγρύπνηση και πρόληψη

Ανησυχία προκάλεσε στις Αρχές ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο, με 52 δασικές εστίες πριν την επίσημη αντιπυρική περίοδο. Το Υπουργείο καλεί σε ετοιμότητα και αυξημένη προσοχή από όλους.
Φωτιά στην Πάτρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο συλλήψεις για φωτιές από καύση κλαδιών σε Κορινθία και Αχαΐα

Δύο συλλήψεις έγιναν για πυρκαγιές σε Αχαΐα και Κορινθία, μετά από απόπειρα καύσης αγροτικών υπολειμμάτων χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι φωτιές εκδηλώθηκαν σε αγροτοδασικές εκτάσεις και κινδύνευαν να επεκταθούν λόγω ανέμων.
Σημαία της Χιλής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χιλή αυξάνει τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών

Η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιήσει τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών, ξεκινώντας με πτήση που μετέφερε 40 άτομα σε Κολομβία, Βολιβία και Ισημερινό, υλοποιώντας τη σκληρή γραμμή του προέδρου Καστ.