ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

«Πυρά» Τσαβούσογλου και Ακάρ κατά Ελλάδας αλλά... θέλουν διάλογο

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση και ο Χ. Ακάρ είπε οτι δεν πρέπει να ξελογιάζονται οι Έλληνες από τις πρωτοβουλίες Μακρόν.

Με δηλώσεις του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και του υπ. Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, η τουρκική διπλωματία προσπαθεί να αντεπιτεθεί, απευθυνόμενη κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, καθώς το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια, ενώ πληθαίνουν τα μηνύματα από διεθνείς παράγοντες προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης και να προσέλθει σε διάλογο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu, ότι η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στα νότια παράλια της χώρας έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών του και δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού, «λες και δεν υπήρχε κανένα άλλο νησί για τον εορτασμό», όπως είπε. «Ασφαλώς μας ενοχλεί αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ακάρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να σταματήσει την «προκλητική συμπεριφορά» της που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και είπε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να «ξελογιάζονται» από τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα όμως, ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο «το συντομότερο δυνατόν», λέγοντας ότι η Άγκυρα θέλει την επίτευξη πολιτικών λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, στρατιωτικοποιώντας 18 νησιά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η ένταση και να σαμποτάρεται ο διάλογος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση.

«Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χωρίς να δίνει καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει δίκαιη δίκη για Ιμάμογλου

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία να διασφαλίσει δίκαιη δίκη για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και τους αντιπολιτευόμενους, υπογραμμίζοντας τη σημασία του κράτους δικαίου και των ελευθεριών στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Γυναίκα σε τροπικό θέρετρο
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γάλλοι ταξιδιώτες αλλάζουν σχέδια, αποφεύγουν Τουρκία και Αίγυπτο

Περίπου 4 στους 10 Γάλλους σκέφτονται να αλλάξουν τα σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αποφεύγοντας κυρίως Τουρκία και Αίγυπτο, ενώ οι κρατήσεις για Ντουμπάι, Ιορδανία, Τουρκία και Αίγυπτο καταγράφουν μεγάλη πτώση.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Μακρόν συζήτησαν για Ιράν σε τηλεφωνική επικοινωνία

Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Μακρόν ότι η Τουρκία εργάζεται εντατικά για την ενίσχυση της διπλωματίας και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη αμυντικής συνεργασίας στο ΝΑΤΟ για να αποφευχθεί αποσταθεροποίηση.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στην τελική ευθεία η νέα στρατηγική συμφωνία Ελλάδας–Γαλλίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι η ανανέωση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας θα ολοκληρωθεί γρήγορα, με στόχο να υπογραφεί η νέα συμφωνία την άνοιξη του 2026, ύστερα από επιθυμία Μητσοτάκη και Μακρόν.
Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία στηρίζει Κούρδους, Τουρκία χαιρετίζει συμφωνία με Δαμασκό

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ του Άχμαντ Αλ-Σαράα και των Κούρδων της Συρίας, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή της στους Κούρδους συμμάχους. Η Άγκυρα χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορικό σημείο καμπής».
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία εκτός συνομιλιών στην Τουρκία, αντιδρά στις πωλήσεις όπλων στη Γαλλία

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για την Ουκρανία στην Τουρκία, γνωστοποίησε το Κρεμλίνο. Ο Ζελένσκι ταξιδεύει στην Τουρκία για να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις, χωρίς μέχρι στιγμής ρωσική παρουσία.