ΓΔ: 2539.65 -1.87% Τζίρος: 74.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:43:40
Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 200.000 τα κρούσματα στο Ιράκ

Παρά την απότομη αύξηση του ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, η Βαγδάτη, αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, αποφάσισε πρόσφατα την άρση των περιοριστικών μέτρων

Το Ιράκ, όπου καταγράφονται πλέον 4.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καθημερινά κατά μέσον όρο, ξεπέρασε χθες το όριο των 200.000 μολύνσεων, ενώ το σύστημα υγείας έχει γονατίσει εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας, 201.050 Ιρακινοί έχουν προσβληθεί αφότου εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 6.353 υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ 143.393 κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν.

Παρά την απότομη αύξηση του ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, η Βαγδάτη, αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, αποφάσισε πρόσφατα την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οι αρχές δεν επιβάλλουν πλέον παρά μόνο νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, που έχει μειωθεί σε μερικές ώρες, ενώ άνοιξαν τα αεροδρόμια. Τα χερσαία σύνορα παραμένουν επισήμως κλειστά για τους ταξιδιώτες, πάντως όχι για τα αγαθά.

Στην ιερή πόλη Καρμπάλα (νότια), άρχισαν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του μήνα πένθους, του Μουχάραμ, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις πιστών, γεγονός που εγείρει φόβους για έξαρση της πανδημίας.

Η κατάσταση ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας του Ιράκ, που είναι ήδη αντιμέτωπο με χρόνια έλλειψη γιατρών, φαρμάκων και νοσοκομειακών κλινών, εδώ και δεκαετίες.

Το Ιράκ γειτονεύει με το Ιράν, τη χώρα της Μέσης Ανατολής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, με 20.200 θανάτους καταγεγραμμένους επισήμως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Τασούλας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ΠτΔ αύριο με τους νέους πρέσβεις Βρετανίας και Ιράκ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας θα υποδεχθεί αύριο, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στις 12:00, τους νέους πρέσβεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ιράκ, που θα του επιδώσουν τα διαπιστευτήριά τους.
Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

60 δισ. δολάρια οι απώλειες του Ιράκ από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Το Ιράκ έχασε 60 δισ. δολάρια από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, καθώς η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου λόγω του αποκλεισμού του Στενού Ορμούζ περιόρισε την παραγωγή του, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οικονομικοί δεσμοί Μπάρακ με εταιρεία σε σχέδιο παράκαμψης του Ορμούζ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τομ Μπάρακ φέρεται να έχει οικονομικούς δεσμούς με εταιρεία που συμμετέχει σε έργο πετρελαιαγωγού Ιράκ-Συρίας, παρακάμπτοντας τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, προκαλώντας ερωτήματα δεοντολογίας.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη της επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ριάντ από την ΕΕ και διεθνείς ηγέτες

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την αιματηρή επίθεση των Χούθι κατά του αεροδρομίου Ριάντ ως «επικίνδυνη κλιμάκωση» και κάλεσε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε αμάχους. Στήριξη στη Σαουδική Αραβία εξέφρασε η ΕΕ.
Επιβατικό αεροπλάνο νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Επανεκκινούν οι πτήσεις Ιράν-Νατζάφ την Κυριακή

Από αύριο Κυριακή, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Νατζάφ στο Ιράκ επαναφέρει πτήσεις με το Ιράν, ξεκινώντας με τρεις βραδινές πτήσεις, καθώς επιτράπηκε σε ιρανικές εταιρείες να πραγματοποιούν έως και 40 πτήσεις ημερησίως, πλην της Mahan Air.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Στον ΟΗΕ η καταγγελία 398 τουρκικών παραβιάσεων, αντιδρά η Άγκυρα

Το Ιράκ κατήγγειλε στον ΟΗΕ 398 τουρκικές παραβιάσεις εδάφους και εναέριου χώρου από Μάιο έως Αύγουστο 2026. Η Τουρκία επικαλείται αυτοάμυνα, ενώ η Βαγδάτη προχώρησε σε διαμαρτυρίες προς τον ΟΗΕ.