ΓΔ: 2692.41 -1.25% Τζίρος: 116.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:47:38
Σφύρα δικαστηρίου

Τουρκία: Προφυλάκιση 16 ατόμων στη Σμύρνη μετά από εφόδους σε ΛΟΑΤΚΙ+

Τουρκικό δικαστήριο προφυλάκισε 16 άτομα στη Σμύρνη, μετά από επιχείρηση κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στο πλαίσιο κυβερνητικής εκστρατείας για την προστασία της οικογένειας. Συνολικά ερευνώνται 162 ύποπτοι σε 15 επαρχίες.

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση 16 ατόμων στη Σμύρνη, εν αναμονή της δίκης τους, στο πλαίσιο της κυβερνητικής εκστρατείας που περιλαμβάνει συλλήψεις και εφόδους σε μπαρ και σπίτια ακτιβιστών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα, η επιχείρηση πραγματοποιείται υπό το πρόσχημα της προστασίας της παραδοσιακής οικογένειας.

Το γραφείο του επικεφαλής της εισαγγελίας της Σμύρνης διευκρίνισε ότι 18 άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων με την ονομασία «Η οικογένειά μου είναι ασφαλής». Από αυτούς, 16 προφυλακίστηκαν, ενώ δύο τέθηκαν υπό δικαστική επιτήρηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ακίν Γκιουρλέκ ανέφερε ότι οι έρευνες, τις οποίες συντονίζουν εισαγγελείς σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Αϊδίνιο και Μερσίνα, αφορούν συνολικά 162 υπόπτους, εννέα ενώσεις και 13 επιχειρήσεις σε 15 επαρχίες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η επιχείρηση αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών και των οικογενειακών αξιών. Το σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις 26 ατόμων στην Κωνσταντινούπολη και 21 στην Άγκυρα, ενώ έγιναν εφόδοι σε γραφεία ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί όλο και περισσότερο τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με ρητορική, περιορισμούς και νομικά μέτρα.

Η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε την επιχείρηση "κρατικά κατευθυνόμενες διακρίσεις, πολιτική του φόβου και διάλυση της κοινωνίας των πολιτών".

Ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, χαρακτήρισε τις συλλήψεις "σοκαριστική κλιμάκωση" της καταστολής.

Οι εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι οι έρευνες σχετίζονται με φερόμενες κατηγορίες, όπως πορνεία και προσβολή των χρηστών ηθών, ενώ υποστηρίζουν ότι παιδιά και ανήλικοι επηρεάζονται με ανάρμοστο τρόπο σε ζητήματα σεξουαλικού προσδιορισμού και έμφυλης ταυτότητας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί την εκστρατεία «Δεκαετία της Οικογένειας και του Πληθυσμού», με στόχο την αντιμετώπιση της μείωσης των γεννήσεων και του γηράσκοντος πληθυσμού.

Η ομοφυλοφιλία δεν διώκεται ποινικά στην Τουρκία, ωστόσο η ομοφοβία παραμένει διαδεδομένη ακόμη και σε ανώτατα επίπεδα. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ ως «διεστραμμένους» και τα κατηγορεί για τη μείωση των γεννήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Έφοδοι αστυνομίας σε μπαρ και σωματεία ΛΟΑΤΚΙ+

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα εφόδους σε μπαρ και σπίτια ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών σε 15 επαρχίες, με στόχο –σύμφωνα με τις αρχές– την «προστασία της παραδοσιακής οικογένειας». Έγιναν διώξεις σε 162 άτομα.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λυκόβρυση: 8 παράνομοι μετανάστες από Τουρκία εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Οκτώ μετανάστες, ηλικίας 17-27 ετών, εντοπίστηκαν στη Λυκόβρυση χωρίς νόμιμα έγγραφα. Σύμφωνα με την αστυνομία, πέρασαν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μεταφέρθηκαν προς Αθήνα από διακινητές. Η προανάκριση συνεχίζεται.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 1.000 εντάλματα σύλληψης λίγο πριν την επέτειο του πραξικοπήματος

Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη σχεδόν 1.000 ατόμων με φερόμενες σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Συλλήψεις Τούρκων δημοσιογράφων πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Δύο τούρκοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Καϊχάν Αϊχάν κρατείται για «διάδοση ψευδών ειδήσεων» σχετικά με υπόθεση διαφθοράς, ενώ του αποδίδονται και κατηγορίες για τρομοκρατικά εγκλήματα.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Συλλήψεις πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Πάνω από 200 ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και ακροαριστερές οργανώσεις συνελήφθησαν στην Άγκυρα, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ. Οι 185 εξ αυτών συνδέονται με ομάδες όπως το DHKP-C, σύμφωνα με τις αρχές.
Τουρκική αστυνομία δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 13 συλλήψεις για παρατυπίες σε εφόδους κατά του CHP

Σε νέα φάση περνά η εισαγγελική έρευνα για υπόνοιες νοθείας στο συνέδριο του CHP, μετά τη σύλληψη 13 υπόπτων σε επτά επαρχίες της Τουρκίας, με τις Αρχές να ερευνούν πιθανές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία και οικονομικά εγκλήματα.