ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βομβαρδισμό ραντάρ σε ιρανικές εγκαταστάσεις

Ο αμερικανικός στρατός βομβάρδισε εγκαταστάσεις ραντάρ στο Ιράν, μετά την κατάρριψη τεσσάρων drones που θεωρήθηκαν απειλή για τη ναυσιπλοΐα στον Κόλπο, επικαλούμενος νόμιμη άμυνα, ανακοίνωσε η CENTCOM.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι προχώρησε σε βομβαρδισμό εγκαταστάσεων ραντάρ στο Ιράν, επικαλούμενος «νόμιμη άμυνα», μετά την κατάρριψη τεσσάρων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, απειλούσαν την πολιτική ναυτιλία στην περιοχή του Κόλπου.

Σύμφωνα με το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), οι αμερικανικές δυνάμεις «κατέρριψαν τέσσερα drones (...) που είχαν εξαπολυθεί προς την κατεύθυνση του στενού του Ορμούζ», καθώς «ήγειραν άμεση απειλή για την κίνηση των πλοίων στην περιοχή».

Μετά την κατάρριψη, οι δυνάμεις των ΗΠΑ «έπληξαν εγκαταστάσεις ραντάρ παράκτιας επιτήρησης στην Γκουρούκ και στο νησί Κεσμ για να αμυνθούν έναντι περαιτέρω επιθέσεων», όπως ανέφερε η ίδια πηγή μέσω X.

Η CENTCOM τόνισε ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή και έτοιμες να ανταποδώσουν, στο πλαίσιο νόμιμης άμυνας, οποιαδήποτε αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν».

Παρά την κατάπαυση του πυρός που θεωρητικά ισχύει μεταξύ των δύο χωρών, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν στις αρχές της εβδομάδας πλήγματα στο ιρανικό έδαφος, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, αποτελούσαν ανταπόδοση για ιρανικές επιθέσεις.

Επιπλέον, το βράδυ της Τρίτης αναφέρθηκαν νέα πλήγματα στο νησί Κεσμ από τον αμερικανικό στρατό.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη δήλωσε ότι νωρίτερα εκτόξευσε «προειδοποιητικά» πυραύλους εναντίον δύο αμερικανικών πλοίων στη θάλασσα του Ομάν, ισχυρισμό που η Ουάσιγκτον διέψευσε κατηγορηματικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν αναστέλλουν προσωρινά τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή

ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τις εχθροπραξίες, επιτρέποντας ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο στενό του Ορμούζ, ενώ συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για ζητήματα μνημονίου, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Μανάμα Μπαχρέιν skyline
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μπαχρέιν καταδικάζει τις ιρανικές επιθέσεις με drones

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι στοχοποιήθηκε από ιρανικά ντρόουν, κατηγορώντας την Τεχεράνη για υπονόμευση των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν πως επιτέθηκαν σε αμερικανικές θέσεις στον Κόλπο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν παραβίασε την κατάπαυση πυρός με «ανόητη ενέργεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για «ανόητη παραβίαση» της κατάπαυσης πυρός στα Στενά του Ορμούζ, μετά από επίθεση σε πλοίο με ιρανικούς δρόνους. Ο ίδιος δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν τρία ακόμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν θα υπονομεύσουμε την ασφάλεια των συμμάχων μας στον Κόλπο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα λάβει μέτρα που να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων της στον Κόλπο κατά τις επαφές με το Ιράν, τονίζοντας την κοινή γραμμή με τις χώρες της περιοχής.