ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βλαντίμιρ Πούτιν

Πούτιν: Υποβάθμιση οικονομικών δυσκολιών στο «ρωσικό Νταβός»

Ο Πούτιν, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, υποβάθμισε τις οικονομικές δυσκολίες λόγω δυτικών κυρώσεων, τονίζοντας την κυριαρχία της Ρωσίας και τις σχέσεις με τις χώρες του νότου, παρά τις ανησυχίες για στασιμότητα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποβάθμισε σήμερα τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς δυτικών κυρώσεων, κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να δώσει έμφαση στην «κυριαρχία» της χώρας και στις συνεργασίες της με τα κράτη του Νότου.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο Ρώσους και ξένους αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Φέτος, τιμητική θέση είχαν οι αντιπροσωπείες από την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, ενώ παρόντες ήταν και ορισμένοι εκπρόσωποι της Δύσης.

«Ακούμε τις επικρίσεις. Από όλες τις πλευρές, μας είπαν ότι όλα πάνε άσχημα στη χώρα μας. Ναι, η οικονομική δυναμική είναι επί του παρόντος συγκρατημένη», δήλωσε ο Πούτιν, την ώρα που οι φόβοι για στασιμότητα της ρωσικής οικονομίας εντείνονται.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «σε μια τεταμένη και δύσκολη συγκυρία, η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει την κυριαρχία της διευρύνοντας τον κύκλο των εταίρων της», επισημαίνοντας το αυξανόμενο μερίδιο των χωρών της BRICS στην παγκόσμια οικονομία.

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία αντιμετωπίζει πολλαπλές κυρώσεις, υψηλό πληθωρισμό, αυξημένα κόστη δανεισμού και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, στοιχεία που καθιστούν την οικονομία της ευάλωτη.

Επιβράδυνση και δημοσιονομικές πιέσεις

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ΑΕΠ της Ρωσίας μειώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας την πρώτη πτώση τριμήνου εδώ και τρία χρόνια. Παράλληλα, το κράτος κατέγραψε δημοσιονομικό έλλειμμα 80 δισ. δολαρίων το πρώτο τετράμηνο του 2026, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ετήσιου ΑΕΠ και υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις για το σύνολο του έτους.

Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους παγκοσμίως, περίπου στο 16% του ΑΕΠ, ενώ διαθέτει κρατικό επενδυτικό ταμείο ύψους 156 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές υδρογονανθράκων ενισχύθηκαν σημαντικά μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι από την επόμενη χρονιά στόχος είναι η επιστροφή σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που, όπως είπε, «θα επιτευχθεί μόνο με αύξηση των επενδύσεων», κάνοντας λόγο παράλληλα για «σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού».

Οικονομικές πιέσεις και κοινωνικές αντοχές

Η Ουκρανία συνεχίζει να πλήττει ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια και αγωγούς, επιδιώκοντας να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας. Την πρώτη ημέρα του Φόρουμ, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν πετρελαϊκή εγκατάσταση κοντά στην Αγία Πετρούπολη, με τους συμμετέχοντες να αντικρίζουν στήλη μαύρου καπνού στον ορίζοντα.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέστειλε επιστολή στον Πούτιν, προτείνοντας «πλήρη κατάπαυση του πυρός» και νέα συνάντηση, επισημαίνοντας ότι «οι πόροι σας μειώνονται σημαντικά».

Αυξανόμενο κόστος διαβίωσης

Η αύξηση του κόστους ζωής πλήττει ολοένα και περισσότερους Ρώσους. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να επιβιώσουν. «Οι άνθρωποι έχουν λιγότερα παιδιά, σφίγγουν το ζωνάρι, και τα κόστη αυξάνονται», ανέφερε η Σβετλάνα, ιδιοκτήτρια εταιρίας ρούχων στο Χαμπαρόβσκ.

Στην περιφέρεια της Μόσχας, η Βέρα, ιδιοκτήτρια ινστιτούτου αισθητικής, είδε τις τιμές των προμηθειών της να διπλασιάζονται. Παρά τις δυσκολίες, δηλώνει ότι «αυτές οι δυσκολίες είναι απλά ενοχλήσεις».

Σύμφωνα με τον Ρώσο οικονομολόγο Αλεξάντερ Κολιάντερ, η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε φάση στασιμότητας με υψηλά επιτόκια και έντονη πληθωριστική πίεση. Ωστόσο, θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιστροφής στη χαοτική κρίση της δεκαετίας του 1990, αλλά μάλλον «μια βραδεία υποβάθμιση όλων των τομέων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο Πούτιν απορρίπτει τον διάλογο και διαλέγει τον πόλεμο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι συνεχίζει να επιλέγει τον πόλεμο, απορρίπτοντας πρόταση συνάντησης και καθυστερώντας το τέλος της σύγκρουσης, κάτι που θεωρεί πως απογοητεύει τη διεθνή κοινότητα.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Τραυματισμοί Ρώσων στρατιωτών από ουκρανική επίθεση στη Ζαπορίζια

Η Ουκρανία επιτέθηκε κοντά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, τραυματίζοντας τρεις, σύμφωνα με τη ρωσική Rosatom. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας διαπραγματεύτηκε τοπική κατάπαυση πυρός για επισκευή γραμμής ρεύματος.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν αρνείται συνάντηση με τον Ζελένσκι

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν βλέπει λόγο για συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απορρίπτοντας την πρότασή του για απευθείας συνομιλίες, και τόνισε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν η Ρωσία πετύχει τους στόχους της.
Κύριο κτίριο NASA
ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος στην περιπέτεια αστροναυτών στον ISS μετά την αποκατάσταση διαρροής

Η NASA ζήτησε από το πλήρωμα του ISS να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εκκένωση λόγω διαρροής οξυγόνου, ενώ το ρωσικό πλήρωμα προσπαθεί να επιδιορθώσει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο δρόμος προς ΕΕ παραμένει ανοιχτός για Σερβία, δηλώνει ο Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να επιλέξει το μέλλον της και να σταματήσει τους δισταγμούς μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Ευρώπης, τονίζοντας πως ο δρόμος προς την ΕΕ παραμένει ανοιχτός για το Βελιγράδι.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στάρμερ: Ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ πιθανή από το 2030

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ από το 2030 και τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει τη στρατιωτική του ισχύ για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή.