ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πινακίδα World Economic Forum
Φώτο: Shutterstock

Ξεκινά στο Νταβός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με αντιδράσεις για Τραμπ

Ξεκινά σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, με ομιλίες από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Χε Λιφένγκ, καθώς και εκδηλώσεις με τον Σκοτ Μπέσεντ και τον Σάτια Ναντέλα.

Ξεκίνησε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας το επίσημο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της διεθνούς επιχειρηματικής και πολιτικής κοινότητας.

Την πρώτη ημέρα, ξεχωρίζουν οι ομιλίες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του αντιπροέδρου της Κίνας Χε Λιφένγκ.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.

Η ετήσια συνάντηση πραγματοποιείται με φόντο την εκφρασμένη πρόθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία. Ο κ. Τραμπ αναμένεται να παραστεί αύριο, Τετάρτη, στο Νταβός, όπου θα απευθύνει και ομιλία.

Στο μεταξύ, περίπου δύο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στη Ζυρίχη, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία του αμερικανού προέδρου στο φόρουμ.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Ο Τραμπ δεν είναι ευπρόσεκτος!» και «Όχι WEF, όχι ολιγαρχία, όχι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι!», σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-ATS.

Ένας από τους οργανωτές, ο Φίλιπ Σμιτ της Κίνησης για το Σοσιαλισμό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Φόρουμ αποτελεί «ένα αληθινό τσίρκο όπου συγκεντρώνονται ολιγάρχες, αυταρχικοί ηγέτες και αφεντικά επιχειρήσεων».

Τόνισε τη σημασία της διαμαρτυρίας ενάντια στη συμμετοχή αυταρχικών ηγετών, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα ονόματα του Ντόναλντ Τραμπ και του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ, ενώ έκανε λόγο για αλληλεγγύη και έναν κόσμο χωρίς συγκρούσεις.

Στο Νταβός αναμένονται περίπου 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι πολιτικοί και εκατοντάδες ηγέτες επιχειρήσεων. Οι εργασίες του Φόρουμ, με γενικό θέμα «Πνεύμα Διαλόγου», θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως η παγκόσμια οικονομία, το εμπόριο και η τεχνητή νοημοσύνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Παλαιστίνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: 20 τραυματίες σε επεισόδια κατά τη διαδήλωση υπέρ Παλαιστίνης

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο στη Βέρνη σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση χωρίς άδεια, με 20 τραυματίες, εκ των οποίων 18 αστυνομικοί. Έγιναν 536 συλλήψεις, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Πόλη Τεχεράνη Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν για συμμετοχή σε διαδηλώσεις τον Ιανουάριο

Δύο άνδρες εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στο Ιράν, κατηγορούμενοι για εμπρησμό και λεηλασία τεμένους κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Οι αρχές δεν ανακοίνωσαν πότε συνελήφθησαν ή δικάστηκαν.
Φλόγες σε δρόμο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απαγόρευση κυκλοφορίας έξω από κέντρο κράτησης στο Νιούαρκ

Ο δήμαρχος του Νιούαρκ επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα γύρω από κέντρο κράτησης μεταναστών, μετά από επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Η απαγόρευση ισχύει σε ακτίνα 800 μέτρων.
Οζγκιούρ Οζέλ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες οπαδοί του Οζγκούρ Οζέλ διαδήλωσαν στην Άγκυρα

Χιλιάδες υποστηρικτές του Οζγκούρ Οζέλ διαδήλωσαν στην Άγκυρα, δείχνοντας στήριξη μετά την καθαίρεσή του από την ηγεσία του CHP με δικαστική απόφαση που επανέφερε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προκαλώντας εσωκομματικές αντιδράσεις.
Αστυνομία στην Ελβετία
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Τρομοκρατική ενέργεια βλέπει η αστυνομία στην επίθεση με μαχαίρι

Τρομοκρατική χαρακτηρίστηκε η επίθεση με μαχαίρι σε σταθμό στην Ελβετία, με τρεις τραυματίες. Η αστυνομία συνέλαβε 31χρονο ελβετοτουρκικής καταγωγής, που είχε κατηγορηθεί για διασπορά προπαγάνδας του ISIS.
Αυστριακή αστυνομικός
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με μαχαίρι σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ελβετίας με τρεις τραυματίες

Ένας 31χρονος Ελβετός τραυμάτισε με μαχαίρι τρία άτομα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βίντερτουρ, κοντά στη Ζυρίχη. Ο δράστης συνελήφθη, ενώ τα κίνητρα της επίθεσης ερευνώνται, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.