ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κελί φυλακής
Διάδρομος με άδεια κελιά σε φυλακή, φυσικό φως από παράθυρα.

Βενεζουέλα: Διαφωνία για τις αποφυλακίσεις μετά την κρίση στο Καράκας

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι 116 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για μικρότερο αριθμό

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι 116 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν «τις τελευταίες ώρες», σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Σωφρονιστικών Υπηρεσιών. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για μικρότερο αριθμό απελευθερώσεων.

Η ανακοίνωση ακολούθησε μια περίοδο κατά την οποία οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων είχαν επισημάνει καθυστερήσεις στην απελευθέρωση κρατουμένων. Σύμφωνα με την οργάνωση Foro Penal, μέχρι σήμερα είχαν αφεθεί ελεύθεροι μόλις 41 άτομα, εκ των οποίων 24 στη διάρκεια της νύχτας.

Οι απελευθερώσεις πραγματοποιούνται μετά από μια εβδομάδα πολιτικής αναταραχής στο Καράκας, που ακολούθησε τη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από τις ΗΠΑ και την εμφάνισή του σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.

Το υπουργείο ανέφερε ότι όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι «είχαν στερηθεί την ελευθερία τους για ενέργειες που είχαν σχέση με τη διατάραξη της συνταγματικής τάξης και την υπονόμευση της σταθερότητας του έθνους».

Διεθνείς οργανισμοί, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης ζητούν εδώ και χρόνια την απελευθέρωση εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, που αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εντός της εβδομάδας, ήταν μεταξύ αυτών που ζητούσαν την απελευθέρωση κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και συνεργατών της.

Η Ματσάδο βρέθηκε σήμερα στο Βατικανό, όπου είχε συνάντηση με τον πάπα Λέοντα.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροδρίγκες, δήλωσε την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου ότι σημαντικός αριθμός κρατουμένων, τόσο αλλοδαπών όσο και Βενεζουελάνων, επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος. Ο Ροδρίγκες είναι αδελφός της προσωρινής προέδρου Ντέλσι Ροδρίγκες.

Σύμφωνα με τη Foro Penal, τουλάχιστον 800 άτομα βρίσκονταν έγκλειστα ως πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Βενεζουέλας στην αρχή του έτους. Η κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Ελεύθεροι 17 Κολομβιανοί κρατούμενοι από φυλακές

Η Βενεζουέλα απελευθέρωσε 17 Κολομβιανούς κρατούμενους έπειτα από μήνες διπλωματικών επαφών, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών Κολομβίας. Ακόμα περίπου 20 Κολομβιανοί κρατούνται με κατηγορίες για κατασκοπεία ή συνωμοσία.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Αμνηστία για 379 πολιτικούς κρατούμενους

Το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας ενέκρινε την αποφυλάκιση 379 πολιτικών κρατουμένων, μετά την ψήφιση νόμου αμνηστίας που υπέγραψε η πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες. Η αποφυλάκιση αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.
Περιπολικό Εθνικής Αστυνομίας Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Παραίτηση υπαρχηγού αστυνομίας μετά από καταγγελία για βιασμό

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απέρριψε τις επικρίσεις για συγκάλυψη υπόθεσης φερόμενου βιασμού, με κατηγορούμενο τον υπαρχηγό της εθνικής αστυνομίας, ο οποίος παραιτήθηκε. Η υπόθεση εκδηλώθηκε εν μέσω έρευνας για διαφθορά.
έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί για ψέματα σε πυροβολισμό μετανάστη

Δύο πράκτορες της ICE τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με πυροβολισμό κατά Βενεζουελανού μετανάστη στη Μινεάπολη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπηρεσιακού διευθυντή της υπηρεσίας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ στηρίζει Ροδρίγκες και δίνει άδεια σε πετρελαϊκές Βενεζουέλας

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, αναγνωρίζοντας την Ντέλσι Ροδρίγκες ως πρόεδρο και συνεργαζόμενοι στενά για τα θέματα πετρελαίου, τονίζοντας την άριστη συνεργασία των δύο χωρών.
Βενεζουέλα στρατιώτης πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Στη Βουλή ο νόμος γενικής αμνηστίας για πολιτικούς κρατούμενους

Η Βουλή της Βενεζουέλας ξεκινά σήμερα συζήτηση για νόμο αμνηστίας, που αναμένεται να φέρει μαζικές αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, έπειτα από αμερικανική πίεση και παραχωρήσεις της προσωρινής προέδρου Ντέλσι Ροντρίγκες.