ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτίριο NIS Σερβία

Η NIS Σερβίας έλαβε ειδική άδεια από ΗΠΑ, συνεχίζει ως 23 Ιανουαρίου

Οι ΗΠΑ έδωσαν προσωρινή άδεια στη σερβική NIS, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο και αμερικανικές κυρώσεις, ώστε να ξαναρχίσει τη λειτουργία της μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Το διυλιστήριο Πάντσεβο θα επαναλειτουργήσει μετά από 36 μέρες.

Προσωρινή άδεια για επανεκκίνηση της παραγωγής έλαβε η σερβική πετρελαϊκή εταιρεία NIS, η οποία τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις λόγω του ελέγχου της από ρωσικές εταιρείες. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την υπουργό Ενέργειας της Σερβίας, Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς.

Σύμφωνα με την υπουργό, η άδεια χορηγήθηκε από το OFAC, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, και επιτρέπει στη NIS να συνεχίσει τη δραστηριότητά της μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Αυτό θα επιτρέψει στο διυλιστήριο του Πάντσεβο να επαναλειτουργήσει μετά από διακοπή 36 ημερών.

Οι κυρώσεις κατά της NIS επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο, καθώς η εταιρεία ελέγχεται κατά 56% από τις ρωσικές Gazprom Neft και Intelligence. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη NIS για χρηματοδότηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το διυλιστήριο του Πάντσεβο, που καλύπτει σχεδόν το 80% της αγοράς πετρελαίου στη Σερβία, είχε αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του στις αρχές Δεκεμβρίου λόγω έλλειψης ειδικής άδειας για εισαγωγή πρώτων υλών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

NIS: Τρεις μήνες περιθώριο για νέο αγοραστή λέει η κυβέρνηση της Σερβίας

Η Σερβία έλαβε τρίμηνη άδεια από τις ΗΠΑ για να βρει αγοραστή για τη ρωσικών συμφερόντων πετρελαϊκή εταιρεία NIS που υπόκειται σε κυρώσεις, με τον ενεργειακό εφοδιασμό να κινδυνεύει ενόψει χειμώνα.
Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σερβία παγώνει για 3 μήνες τις κυρώσεις κατά της ρωσικής πετρελαϊκής NIS

Η Σερβία εξασφάλισε τρίμηνη αναστολή στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της ρωσικής NIS, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό της εφοδιασμό για τον χειμώνα, μετά από αίτημα των Gazprom Neft και Gazprom να μεταβιβάσουν τον έλεγχο της εταιρείας.
Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

Η MOL ενισχύει τις παραδόσεις στη Σερβία λόγω κυρώσεων στη NIS από ΗΠΑ

Η ουγγρική MOL θα αυξήσει τις παραδόσεις πετρελαίου στη Σερβία, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις στη σερβική NIS, λόγω της ρωσικής κυριότητας. Η αύξηση δεν καλύπτει πλήρως το κενό των κροατικών φορτίων, δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Στήριξη σε ενεργειακή ασφάλεια & συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

Στήριξη των ΗΠΑ στην ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος και στον ρόλο του Great Sea Interconnector και του Κέντρου Ενέργειας.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αρναούτογλου: Το GSI, τεστ συνοχής για την Ευρώπη, όχι απλό καλώδιο

Ο Σάκης Αρναούτογλου ανέδειξε τη σημασία των ενεργειακών διασυνδέσεων στην Αν. Μεσόγειο και ζήτησε ευρωπαϊκό δείκτη για την ενεργειακή συνδεσιμότητα των νησιών, προτείνοντας μέτρα για αυτονομία και ανθεκτικότητα στις απομονωμένες περιοχές.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Βανς: Προτεραιότητα να μείνουν χαμηλές οι τιμές καυσίμων σε πόλεμο με Ιράν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης απέναντι στο Ιράν είναι οι χαμηλές τιμές καυσίμων, ενώ δεύτερος στόχος είναι να μην αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με συνέντευξή του.