ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ρωσικό δικαστήριο σφυρί
Σφυρί δικαστηρίου με φόντο τη ρωσική σημαία, σύμβολο δικαιοσύνης στη Ρωσία.

Ρωσία: 6 χρόνια φυλακή σε ηγέτη κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς

Ο Σεργκέι Αουντάλτσοφ, ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς στη Ρωσία, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για «δικαιολόγηση τρομοκρατίας». Θα εκτίσει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και ξεκινά απεργία πείνας.

Σε ποινή έξι ετών κάθειρξης καταδικάστηκε ο Σεργκέι Αουντάλτσοφ, ηγέτης παράταξης της ριζοσπαστικής αριστεράς στη Ρωσία, με την κατηγορία της «δικαιολόγησης της τρομοκρατίας», σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αουντάλτσοφ βρίσκεται προφυλακισμένος από τον Ιανουάριο του 2024 και, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, έχει ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη απεργίας πείνας.

Η ποινή θα εκτιθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε από τον δικαστή. Η εισαγγελία είχε προτείνει επταετή κάθειρξη, ενώ η υπεράσπιση ζήτησε την αθώωσή του.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι αρχές έχουν εντείνει τα κατασταλτικά μέτρα, στοχεύοντας κυρίως όσους αντιτίθενται στον πόλεμο αλλά και επικριτές της εξουσίας, ακόμη και αν στηρίζουν επί μέρους κυβερνητικές πολιτικές.

Ο Σεργκέι Αουντάλτσοφ, 48 ετών, είχε στηρίξει δημόσια τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ωστόσο διατηρούσε κριτική στάση σε άλλες επιλογές του Κρεμλίνου.

Το κατηγορητήριο παραμένει απόρρητο. Ωστόσο, ο ίδιος είχε δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι η δίωξη σχετίζεται με μήνυμα υποστήριξης προς ρώσους μαρξιστές που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για «τρομοκρατία».

Η παράταξη του Αουντάλτσοφ, το Μέτωπο της Αριστεράς, υποστηρίζει την κομμουνιστική ιδεολογία και αναφέρεται σε μορφές όπως ο Ιωσήφ Στάλιν. Σε αντίθεση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, που θεωρείται προσκείμενο στο Κρεμλίνο, στελέχη του Μετώπου έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο παρελθόν, ο Αουντάλτσοφ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων κατά της επιστροφής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία το 2012, ενώ αποφυλακίστηκε το 2017.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομία Νέας Νότιας Ουαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο Αυστραλές κατηγορούνται για ομηρία σκλάβας στη Συρία

Δύο Αυστραλές συνελήφθησαν στη Μελβούρνη, κατηγορούμενες για κράτηση σκλάβας και υποστήριξη συγγενών τους στο Ισλαμικό Κράτος κατά την παραμονή τους στη Συρία. Επέστρεψαν στην Αυστραλία έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια.
Ολομέλεια Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το Πρωτόκολλο κατά της τρομοκρατίας για κύρωση

Κατατέθηκε στη Βουλή το Πρωτόκολλο αλλαγής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την καταστολή της τρομοκρατίας. Αν και το ελληνικό δίκαιο καλύπτει ήδη τις διατάξεις, απαιτείται τυπική κύρωση για πλήρη εναρμόνιση με το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο κατηγορούμενος για την επίθεση στον Τραμπ παραμένει κρατούμενος

Ο Κόουλ Άλεν, 31 ετών, κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στο γκαλά Λευκού Οίκου και συμφώνησε να παραμείνει υπό κράτηση, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για το σχέδιό του να διαπράξει μαζική δολοφονία.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 65χρονου Λευκορώσου με διεθνές ένταλμα για απάτες

Συνελήφθη στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης 65χρονος Λευκορώσος, καταζητούμενος για οικονομικά εγκλήματα στη Ρωσία. Εναντίον του εκκρεμούσε εντολή προσωρινής σύλληψης και απόφαση έκδοσης στη Λευκορωσία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Lafarge: Έφεση για την καταδίκη χρηματοδότησης τρομοκρατίας

Η Lafarge και επτά πρώην στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του Μπρουνό Λαφόν, άσκησαν έφεση κατά της καταδίκης τους για χρηματοδότηση τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία το 2013-14, ανακοίνωσε το Εφετείο Παρισιού.