Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών παραδέχθηκε ότι έχασε τον δήμο της Κοπεγχάγης για πρώτη φορά από το 1938, μετά τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Δανία. Η εκλογική διαδικασία σηματοδοτήθηκε από σημαντική υποχώρηση του κόμματος της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν.
Η Περνίλε Ρόσενκραντς-Τάιλ, υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών για τη δημαρχία της πρωτεύουσας, παραδέχθηκε δημόσια την ήττα, δηλώνοντας πως «αυτό το θεωρώ εξαιρετικά λυπηρό, αλλά θα πρέπει να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν 12,7% στην Κοπεγχάγη, χάνοντας τρεις μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2021. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Λίστα της Ενότητας με 22,1%, ενώ το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα ακολούθησε με 17,9%.
Η Σίσε Μαρί Βέλινγκ, υποψήφια του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, θα αναλάβει τη δημαρχία βάσει συμφωνίας με έξι άλλα κόμματα, όπως ανακοίνωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου. Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται πλέον στην αντιπολίτευση στον δήμο της Κοπεγχάγης.
Σε εθνικό επίπεδο, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να διατηρήσει 26 δήμους, έναντι 44 που είχε μέχρι σήμερα στους συνολικά 98 της χώρας.
Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν παραδέχθηκε την «ευθύνη» για το αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως «περιμέναμε μια υποχώρηση, αλλά φαίνεται ότι αυτή η υποχώρηση είναι πολύ πιο σημαντική από αυτό που είχαμε προβλέψει και αυτό προφανώς και δεν είναι ικανοποιητικό».
Πρόκειται για τη δεύτερη πτώση του κόμματος μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2022 και τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους και τους Μετριοπαθείς. Το 2024, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, με το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα να έρχεται πρώτο.
Οι Δανοί εξέλεξαν επίσης τα περιφερειακά συμβούλια, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ηγούνται σε ένα εξ αυτών, το οποίο περιλαμβάνει την Κοπεγχάγη, ενώ οι Φιλελεύθεροι επικρατούν σε τρία άλλα.