ΓΔ: 2541.99 -0.72% Τζίρος: 369.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Στρατιώτες και άρμα μάχης
Στρατιώτες του στρατού στη Συρία δίπλα σε άρμα μάχης κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης.

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν κατά δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο

Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο, γεγονός που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε σοβαρή παραβίαση. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Οι Ισραηλινοί θεώρησαν τους ειρηνευτές ύποπτους.

Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σήμερα κατά μελών της αποστολής του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως σοβαρή παραβίαση από την UNIFIL.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των μελών της ειρηνευτικής δύναμης. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον δύο υπόπτων στην περιοχή Ελ Χαμάμες, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων πως επρόκειτο για ειρηνευτές του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός απέδωσε το περιστατικό στις κακές καιρικές συνθήκες, σημειώνοντας ότι το επεισόδιο βρίσκεται υπό διερεύνηση. Η UNIFIL διευκρίνισε ότι τα πυρά προήλθαν από άρμα μάχης Merkava που βρισκόταν εντός του λιβανέζικου εδάφους και στόχευσαν ειρηνευτές που κινούνταν πεζοί. Τα πυρά πολυβόλου έπεσαν σε απόσταση πέντε μέτρων από τα μέλη της αποστολής, τα οποία αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο.

Μετά από επικοινωνία των ειρηνευτών με τον ισραηλινό στρατό μέσω επίσημων διαύλων, το άρμα μάχης αποσύρθηκε από την περιοχή. Η UNIFIL τόνισε ότι το περιστατικό συνιστά «σοβαρή παραβίαση» του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ορίζει ότι κανένας στρατός, πλην των ειρηνευτών του ΟΗΕ και του λιβανέζικου στρατού, δεν θα πρέπει να επιχειρεί στον νότιο Λίβανο.

Ο στρατός του Λιβάνου επισήμανε ότι οι ισραηλινές παραβιάσεις της κυριαρχίας προκαλούν αστάθεια και εμποδίζουν την ανάπτυξη των δικών του δυνάμεων στη νότια περιοχή. Το Ισραήλ διατηρεί πέντε θέσεις εντός του Λιβάνου και πραγματοποιεί τακτικά αεροπορικά πλήγματα, τα οποία, όπως υποστηρίζει, στοχεύουν τη Χεζμπολάχ.

Πέρυσι, Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, με όρο η οργάνωση να μην έχει όπλα στον νότο και οι ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν πλήρως από τον Λίβανο. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ για προσπάθεια επανεξοπλισμού, ενώ η λιβανέζικη κυβέρνηση καταγγέλλει παραβίαση της συμφωνίας από το Ισραήλ, λόγω της μη αποχώρησης και των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιθέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις ειδικοί ΕΕ ενημέρωσαν τη Βουλή για ύδρευση και αγροτική στήριξη

Το Ισραήλ, μετατρέποντας το νερό από ελλειμματικό σε εξαγώγιμο αγαθό, η Ιρλανδία με έμφαση στην αγροτική και κτηνοτροφία, και η Δανία με στηριζόμενη καινοτομία δείχνουν τρόπους επιτυχούς διαχείρισης φυσικών πόρων.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Επανέρχεται η πρόταση για πετρελαιαγωγό που παρακάμπτει Ορμούζ

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας πρότεινε τη δημιουργία αγωγού που θα συνδέει τον Κόλπο με την Ευρώπη μέσω Ισραήλ, μειώνοντας την εξάρτηση των χωρών του Κόλπου από τα Στενά του Ορμούζ και παρακάμπτοντας τις αναταραχές στη ναυτιλία.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τασούλα με τον απερχόμενο πρέσβη Ισραήλ Νόαμ Κάτς στο Προεδρικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, αποχαιρέτισε τον πρέσβη του Ισραήλ Νόαμ Κάτς, συζητώντας το έργο της θητείας του και του ευχήθηκε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Σημαία Τουρκίας και χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία απορρίπτει τις δηλώσεις Νετανιάχου ως εκστρατεία παραπληροφόρησης

Η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ για οργανωμένη παραπληροφόρηση με στόχο να αποσπάσει τη διεθνή προσοχή από τον πόλεμο στη Γάζα, απορρίπτοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε βάρος της Άγκυρας.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Ρώμη στις 15-16 Ιουλίου οι απευθείας συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου

Στις 15-16 Ιουλίου στη Ρώμη θα γίνουν άμεσες συνομιλίες Λιβάνου-Ισραήλ σε επίπεδο πρεσβευτών, όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρέσβης. Στις 21 Ιουλίου, ο Τραμπ θα συναντήσει τον Λιβανέζο πρόεδρο Αούν.
Καπνός στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ζητά τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς στη Μεσόγειο

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αποκάλεσε «τέχνασμα» την ανακοίνωση της Χαμάς για διάλυση κυβέρνησης στη Γάζα, λέγοντας ότι χωρίς αφοπλισμό, κάθε διοίκηση θα υπακούει στη Χαμάς, ενώ τόνισε την ανάγκη για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.