ΓΔ: 2596.61 -0.65% Τζίρος: 97.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:48:39
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
Πυροσβέστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στο Κίεβο μετά από επίθεση.

Ρωσική επίθεση σε ενεργειακές δομές της Ουκρανίας: Ένας νεκρός

Η Ουκρανία ανακοίνωσε μαζική ρωσική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές τη νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο, με έναν νεκρό και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Νέα μαζική ρωσική επίθεση σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, με στόχο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο ρωσικός στρατός, εντείνοντας τις επιχειρήσεις του στην περιοχή του Πόκροφσκ στη Ντονέτσκ, έχει αυξήσει τους βομβαρδισμούς σε εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Η κατάσταση αυτή ενισχύει τους φόβους για έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς οι θερμοκρασίες στη χώρα μειώνονται σταδιακά.

Η υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Σβιτλάνα Χρίντσουκ, ανέφερε μέσω Facebook ότι "ο εχθρός διεξάγει ξανά μαζική επίθεση εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας", επισημαίνοντας ότι εφαρμόζονται διακοπές ηλεκτροδότησης σε ορισμένες περιοχές του νότου.

Συναγερμοί για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ήχησαν από τις 02:00 (ώρα Ελλάδας) σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας. Εκρήξεις αναφέρθηκαν στις περιφέρειες Χαρκόβου και Σούμι, ενώ στην Οδησσό καταγράφηκαν ζημιές σε ενεργειακές υποδομές από επιθέσεις με drones.

Στη Ντνίπρο, drone έπληξε πολυκατοικία, προκαλώντας τον θάνατο μιας γυναίκας και τραυματισμούς σε κατοίκους, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Στο Κίεβο, πτώση συντριμμιών προκάλεσε πυρκαγιές σε δύο τοποθεσίες στην κεντρική συνοικία Πετσέρσκι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σχεδόν καθημερινά τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων από τον Φεβρουάριο του 2022. Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις αερίου.

Έκθεση του ινστιτούτου της σχολής οικονομικών του Κιέβου (KSE) εκτιμά ότι πάνω από το ένα τέταρτο της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να καλυφθεί τον φετινό χειμώνα, ενώ η μισή παραγωγή φυσικού αερίου έχει διακοπεί.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απαντούν με επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας, κυρίως με drones, στοχεύοντας ενεργειακές υποδομές στη Ρωσία. Οι επιθέσεις αυτές επικεντρώνονται σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου, με σκοπό να πληγεί ο ενεργειακός τομέας που στηρίζει οικονομικά την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ο περιφερειάρχης της Βολγκαγκράντ, Αντρέι Μπατσάροφ, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι επίθεση ουκρανικών drones προκάλεσε διακοπές ρεύματος και στη ρωσική περιοχή.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης παραμένουν αδιέξοδες, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν με αργό ρυθμό. Οι πιο κρίσιμες μάχες διεξάγονται στην περιφέρεια Ντονέτσκ, όπου η Πόκροφσκ αποτελεί κομβικό σημείο για τις ουκρανικές δυνάμεις και βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή κατάληψης.

Η ενδεχόμενη κατάληψη της Πόκροφσκ θα αποτελέσει τη σημαντικότερη νίκη των ρωσικών στρατευμάτων μετά την κυρίευση των ουκρανικών οχυρών Βουχλεντάρ και Αβντιίφκα μέσα στο 2024.

Βάσει ανάλυσης του Γαλλικού Πρακτορείου και δεδομένων του αμερικανικού ινστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου (ISW), οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως ή εν μέρει το 19,2% της ουκρανικής επικράτειας. Περίπου το 7%, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και τμημάτων του Ντονμπάς, βρισκόταν ήδη υπό ρωσικό έλεγχο πριν από τη στρατιωτική εισβολή του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη γέφυρα Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ νεκροί και 60 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

Ρωσικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας χθες προκάλεσαν τουλάχιστον 8 νεκρούς και 60 τραυματίες, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω πληγμάτων στο ενεργειακό δίκτυο.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί στο Χάρκοβο από ρωσικό drone, δύο στο Λουχάνσκ από ουκρανικές επιθέσεις

Τρεις νεκροί και τουλάχιστον πέντε τραυματίες μετά από ρωσική επίθεση με drone στο Χάρκοβο, ενώ δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε ουκρανική επίθεση στην περιοχή Λουχάνσκ σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Οι πληροφορίες δεν έχουν διασταυρωθεί.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από επίθεση drone στην Ουκρανία, πυρκαγιά σε ρωσικό διυλιστήριο

Η περιφέρεια Κιρόβοχραντ στην κεντρική Ουκρανία υπέστη τη σφοδρότερη ρωσική επίθεση του πολέμου, με τρεις νεκρούς και έξι τραυματίες από 360 drones που χτύπησαν 26 σημεία, στοχεύοντας κρίσιμες υποδομές και κατοικίες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε στους Financial Times ότι ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια, ενώ ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία προκάλεσαν δύο θανάτους και ζημιές σε λιμάνι και πλοία.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί στην Ουκρανία από ρωσικά πλήγματα σε δίκτυα ενέργειας

Τουλάχιστον έξι νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις τη νύχτα στην Ουκρανία. Θύματα εντοπίστηκαν σε Κίεβο, Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια, ενώ συνεχίστηκαν οι πύραυλοι και το πρωί, με διακοπές ρεύματος σε περιοχές της πρωτεύουσας.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Δύο νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία

Ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο το βράδυ της Τρίτης στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα και προκάλεσε ζημιές σε πολυκατοικία και θερμοηλεκτρικό σταθμό, χωρίς προειδοποίηση από δυτικούς συμμάχους, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.