ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κολοσσαίο στη Ρώμη
Φώτο: Shutterstock

Γενική απεργία στην Ιταλία στις 12 Δεκεμβρίου κατά του προϋπολογισμού

Το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο Cgil ανακοίνωσε γενική απεργία στις 12 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στον κρατικό προϋπολογισμό που θεωρεί «άδικο» και ενισχυτικό των κοινωνικών ανισοτήτων.

Το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, Cgil, ανακοίνωσε γενική απεργία για τις 12 Δεκεμβρίου, εκφράζοντας την αντίθεσή του στον κρατικό προϋπολογισμό του 2026 που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Όπως επισημαίνει το συνδικάτο, το σχέδιο προϋπολογισμού θεωρείται «άδικο», καθώς «ευνοεί τους πλουσιότερους αντί των φτωχότερων, προβλέπει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη και ενισχύει την ανισότητα». Ο γραμματέας του Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι, υπογράμμισε ότι «τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού πρέπει να αλλάξουν, με έμφαση στην αύξηση μισθών και συντάξεων».

Ο Λαντίνι ανέδειξε επίσης την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις στη δημόσια υγεία, σημειώνοντας ότι «έξι εκατομμύρια Ιταλοί δεν έχουν ουσιαστική πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, ενώ οι λίστες αναμονής παραμένουν ατελείωτες». Ζήτησε, παράλληλα, άμεσες προσλήψεις στον τομέα της υγείας και ενίσχυση της παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σχολίασε διαδικτυακά την κινητοποίηση, υπενθυμίζοντας ότι οι μεγάλες συνδικαλιστικές απεργίες γίνονται συνήθως Παρασκευή. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «νέα γενική απεργία του Cgil κατά της κυβέρνησης, όπως ανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου, ο Λαντίνι. Ποιά ημέρα της εβδομάδας είναι η 12η Δεκεμβρίου;».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ στηρίζει τα δημοκρατικά αιτήματα του λαού του Ιράν

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιράν, στηρίζοντας τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών. Ζήτησε σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και κατάργηση της θανατικής ποινής. Θλίψη για τους νεκρούς διαδηλωτές.
Ελληνική αστυνομία περιπολικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη γυναικών στο «Ελ. Βενιζέλος» με 72 κιλά κάνναβη στις αποσκευές

Τρεις αλλοδαπές, 29, 33 και 37 ετών, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ως μέλη διεθνούς κυκλώματος, ενώ επιχειρούσαν να μεταφέρουν 72,7 κιλά υδροπονικής κάνναβης στην Ιταλία, κρυμμένα στις αποσκευές τους.
Μάριο Ντράγκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ο Ντράγκι κατάλληλος για απεσταλμένος ΕΕ στην Ουκρανία

Ο Ιταλός υφυπουργός Τζοβαμπατίστα Φατσολάρι δήλωσε ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι κατάλληλος για ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στην Ουκρανία, ενώ η Μελόνι τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να συζητήσει ενιαία με τη Ρωσία.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Προόδους στον διάλογο με Κομισιόν για τη συμφωνία Mercosur

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, υποστήριξε πως η έγκριση της συμφωνίας με τη Mercosur συνοδεύτηκε από διασφαλίσεις για τους αγρότες, αποζημιώσεις, ενίσχυση ελέγχων και δέσμευση της Κομισιόν για χρηματοδότηση στη γεωργία.