ΓΔ: 1979.44 -0.95% Τζίρος: 153.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:54:35
Υπογραφή επιχειρηματικής συμφωνίας
Στελέχη υπογράφουν επίσημη επιχειρηματική συμφωνία σε διεθνές συνέδριο.

Chris Wright: ΗΠΑ στηρίζουν οικονομικά τις υποδομές φυσικού αερίου

Ο υπουργός Ενέργειας Chris Wright εξέφρασε αισιοδοξία για χρηματοδοτική στήριξη των ΗΠΑ σε έργα φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη. Ο υπουργός Εσωτερικών Doug Burgum χαρακτήρισε τις νέες ενεργειακές συμφωνίες ιστορική στιγμή για τη συνεργασία.

Τη βεβαιότητα για χρηματοδοτική υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα ελληνικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος που αφορούν τον εφοδιασμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αμερικανικό φυσικό αέριο εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright. Η δήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη λήξη της διακυβερνητικής διατλαντικής συνεργασίας για την ενέργεια (P-Tec), η οποία διεξήχθη στην Αθήνα.

Ο κ. Wright επισήμανε πως οι ΗΠΑ αποσκοπούν σε επενδύσεις σε μακροπρόθεσμες υποδομές που ωφελούν τόσο τις χώρες υποδοχής όσο και τη διμερή συνεργασία. Υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως κομβικού παράγοντα στη μεταφορά ΥΦΑ παγκοσμίως, αναφέροντας ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν περίπου το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας και πάνω από το ένα τρίτο των πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ. Τόνισε επίσης ότι αναμένεται κρατική υποστήριξη στη χρηματοδότηση σχετικών έργων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Doug Burgum, χαρακτήρισε τις συμφωνίες που υπεγράφησαν ως «ιστορική στιγμή». Όπως σημείωσε, «η ειρήνη επιτυγχάνεται όταν σταματούμε τη ρωσική πολεμική μηχανή και τα ενεργειακά έσοδά της. Η ευημερία επιτυγχάνεται όταν διαθέτουμε προσιτές και αξιόπιστες πηγές ενέργειας». Παράλληλα, εξήρε την ηγεσία της Ελλάδας και των συμμετεχόντων χωρών στη διαδικασία.

Ο κ. Burgum αναφέρθηκε και στις γεωπολιτικές προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι η πραγματική απειλή για τον δυτικό κόσμο είναι τα πυρηνικά όπλα και η απώλεια του αγώνα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης έναντι της Κίνας. Τόνισε τη σημασία της ενεργειακής συμμαχίας και της τεχνολογικής προόδου, επισημαίνοντας πως η αυξημένη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που απαιτεί δυναμική ανταπόκριση από τον ελεύθερο κόσμο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Όπως ανέφερε, «η ενέργεια είναι ένα αγαθό που μεταμορφώνει την περιοχή», ενώ υπογράμμισε τη σημασία των υποδομών, όπως οι γέφυρες, οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι, για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πλοίο FSRU Αλεξανδρούπολης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορική συμφωνία για LNG και πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα μετά 40 χρόνια

Στην Αθήνα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για τη διαμετακόμιση LNG από ΗΠΑ προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω ελληνικών υποδομών, με στόχο συμφωνίες έως 10 δισ. κ.μ. ετησίως, λόγω σταδιακής απαγόρευσης ρωσικού αερίου ως το 2027.
Επιχειρηματίας σε σύσκεψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Κοινό μέτωπο με ΗΠΑ για ενεργειακή ανεξαρτησία από Ρωσία

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ. Παπασταύρου και ο Αμερικανός ομόλογός του Κ. Ράιτ τόνισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και τη δέσμευση ΕΕ–ΗΠΑ για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027.
Πλοίο LNG
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kόμβος για το αμερικανικό LNG στην Ευρώπη η Ελλάδα, συνάντηση κορυφής στην Αθήνα

Η Αθήνα φιλοξενεί την έκτη υπουργική σύνοδο Συνεργασίας για τη Διατλαντική Ενέργειατη (P-TEC) με ΗΠΑ και Ευρώπη να εστιάζουν στην ενεργειακή ασφάλεια και το LNG. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο.
Σημαίες Τρινιντάντ και Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τρινιντάντ αρνείται τον εκβιασμό της Βενεζουέλας για το αέριο

Η πρωθυπουργός του Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Κάμλα Περσάντ-Μπισέσαρ, τόνισε ότι η χώρα της δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Βενεζουέλας για το φυσικό αέριο, παρά τη φιλοξενία αμερικανικού πολεμικού πλοίου στα νερά της.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Όρμπαν-Τραμπ την επόμενη εβδομάδα για ρωσικό πετρέλαιο

Ο Βίκτορ Όρμπαν θα επισκεφθεί σύντομα την Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να συζητήσουν ενεργειακά ζητήματα, εν μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά ρωσικών πετρελαϊκών, που επηρεάζουν την Ουγγαρία.