ΓΔ: 2205.2 0.10% Τζίρος: 99.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:45:42
Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
Αεροφωτογραφία του βομβαρδισμένου Πόκροβσκ στην Ουκρανία, εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Έξι νεκροί από ρωσικά πλήγματα, ουκρανική επίθεση σε πετρελαϊκό λιμάνι

Τουλάχιστον έξι νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, ενώ ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε ρωσικό λιμάνι. Καταρρίφθηκαν 67 από 79 drones, σύμφωνα με την ουκρανική αεροπορία.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών το Σάββατο προς Κυριακή, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές. Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε ρωσικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις κυρώσεις, η Μόσχα συνεχίζει τις επιθέσεις στα μέτωπα και επανέλαβε εκστρατεία στοχευμένων πληγμάτων σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές. Σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία, τη νύχτα εξαπολύθηκαν 79 drones και δύο βαλλιστικοί πύραυλοι, ενώ καταρρίφθηκαν τα 67 από τα ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι επλήγησαν πέντε περιφέρειες: Ντνιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Οδησσός. Στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ενώ άλλοι δύο νεκροί καταγράφηκαν στην Οδησσό. Οι τραυματίες ανέρχονται περίπου σε δεκαπέντε.

Τα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν αγόρια 11 και 14 ετών, όπως ανέφερε ο ουκρανός μεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντμίτρο Λούμπινετς. Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σχεδόν 1.500 drones, 1.170 βόμβες και πάνω από 70 πυραύλους, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι στοχεύει κυρίως τον άμαχο πληθυσμό. Η Ρωσία, πάντως, αναφέρει πως πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους.

Οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας συνεχίζονται κάθε χειμώνα από το 2022, προκαλώντας περιορισμούς και ανάγκη εισαγωγής ενέργειας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο έχει ενισχύσει τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, κυρίως χάρη στη γερμανική συνδρομή.

Επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και εξελίξεις στο μέτωπο

Ως αντίποινα, η Ουκρανία πραγματοποιεί επιδρομές με drones στη Ρωσία, στοχεύοντας κυρίως υποδομές πετρελαίου και αερίου. Επίθεση το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι Τουάψε στη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσε ζημιές σε δύο πλοία και σε υποδομές πετρελαϊκού τερματικού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προκλήθηκαν πυρκαγιές, οι οποίες κατασβέστηκαν από πυροσβέστες.

Πηγή στην ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU δήλωσε ότι πέντε πλήγματα drones προκάλεσαν πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την καταστροφή 164 ουκρανικών drones σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας τη νύχτα.

Πίεση στα μέτωπα και η μάχη για την Πόκροφσκ

Ο ρωσικός στρατός διατηρεί αριθμητικό και εξοπλιστικό πλεονέκτημα, ασκώντας συνεχή πίεση και κερδίζοντας εδάφη με αργό ρυθμό, παρά τις βαριές απώλειες. Στην περιφέρεια Ντονέτσκ, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για το Κρεμλίνο, η πίεση στην πόλη-οχυρό Πόκροφσκ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «περίπλοκη» επιχείρηση με ειδικές δυνάμεις για την εκδίωξη ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε λόγο για «αποτελέσματα» στην «καταστροφή των δυνάμεων κατοχής» στην περιοχή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο ρωσικός στρατός, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η καταστροφή των ουκρανικών δυνάμεων συνεχίζεται, ειδικά στον τομέα του σιδηροδρομικού σταθμού.

Στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η Πόκροφσκ και η γειτονική Μίρνοχραντ ενδέχεται σύντομα να περικυκλωθούν και να καταληφθούν από ρωσικά στρατεύματα. Από το 2023, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αρκετά ουκρανικά οχυρά στην περιοχή, μετά από πολύμηνες και αιματηρές συγκρούσεις που μετέτρεψαν τις πόλεις σε ερείπια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και εκκενώσεις από ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική Μπέλγκοροντ

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από επιθέσεις ουκρανικών drones σε δύο οικισμούς της περιφέρειας Μπέλγκοροντ, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.
Κατεστραμμένο κτήριο Ντνίπρο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί σε νυχτερινή ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ρωσική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία προκάλεσε τέσσερις νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες. Η Μόσχα εκτόξευσε πάνω από 660 drones και πυραύλους κατά Ντνίπρο και άλλων περιοχών, κυρίως εναντίον πολιτικών υποδομών.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία, δύο στη Ρωσία από επιθέσεις

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικές αρχές. Τρεις σκοτώθηκαν στο Ντνίπρο και δέκα τραυματίστηκαν, μεταξύ τους δύο κορίτσια. Η Ρωσία ανακοίνωσε δύο νεκρούς από ουκρανικές επιθέσεις.
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί στην Ουκρανία και ένας στη Ρωσία σε νέες επιθέσεις

Δυο νεκροί και οκτώ τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Ντνίπρο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Μεταξύ των τραυματιών είναι δύο κορίτσια 9 και 14 ετών. Ένας νεκρός αναφέρθηκε και στη Ρωσία από ουκρανική επίθεση.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Η Ρωσία εξαπέλυσε τη φονικότερη επίθεσή της το 2024 στο Κίεβο και άλλες πόλεις, με 16 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από drones και πυραύλους. Πύρινοι καπνοί σκέπασαν το Κίεβο, ενώ η Μόσχα μιλά για πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων.