ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
Ο Ισραέλ Κατζ κατά τη διάρκεια δημόσιας τοποθέτησης με μπλε φόντο.

Απειλές Κατς για κλιμάκωση επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, προειδοποίησε για εντατικοποίηση των επιθέσεων στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ζητώντας τον αφοπλισμό της οργάνωσης και κατηγορώντας τη λιβανέζικη κυβέρνηση για ολιγωρία.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, προανήγγειλε κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ατόμων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Ο Κατς επισήμανε ότι η δέσμευση της λιβανέζικης κυβέρνησης για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ παραμένει κρίσιμη, ενώ κατηγόρησε την οργάνωση ότι παίζει με τη φωτιά. Παράλληλα, απέδωσε ευθύνες στον πρόεδρο του Λιβάνου για κωλυσιεργία και υπογράμμισε πως τα μέτρα του Ισραήλ θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ.

Παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφηκε μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ τον Νοέμβριο του 2024, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις σε προπύργια της σιιτικής οργάνωσης στον Λίβανο. Το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο πέντε μεθοριακών σημείων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι συγκρούσεις έχουν οδηγήσει χιλιάδες Ισραηλινούς που διέμεναν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών που ακολούθησαν την έναρξη του πολέμου στη Γάζα το 2023.

Η Χεζμπολάχ έχει υποστεί σημαντική αποδυνάμωση από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2024.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις πιέσεις προς τις λιβανέζικες αρχές για τον αφοπλισμό της οργάνωσης, μια πρωτοβουλία που συναντά αντιδράσεις από τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ τις τελευταίες ημέρες. Την Πέμπτη, ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε φονική επιδρομή στον νότιο Λίβανο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Ζοζέφ Αούν. Ο Αούν διέταξε τις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις να απαντούν σε τέτοιες επιθέσεις.

Ο πρόεδρος Αούν είχε ζητήσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ τον Οκτώβριο, ωστόσο κατηγόρησε πρόσφατα τις ισραηλινές αρχές ότι ανταποκρίνονται στην πρότασή του για διάλογο με περαιτέρω στρατιωτική ένταση.

Το Σάββατο, νέο ισραηλινό πλήγμα στην περιοχή της Ναμπατίγε οδήγησε στον θάνατο τεσσάρων ατόμων.

Από αμερικανικής πλευράς, ο ειδικός απεσταλμένος Τομ Μπάρακ κάλεσε τον Λίβανο να ξεκινήσει άμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν η Βηρυτός προχωρήσει σε διάλογο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διυλιστήριο τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από ουκρανικά πλήγματα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στη βορειοδυτική Ρωσία ύστερα από συντριβή ουκρανικού drone, σύμφωνα με τις αρχές. Αναφέρθηκε κατάρριψη 42 drones στην περιοχή Λένινγκραντ, χωρίς πληροφορίες για τραυματισμούς.
Niger, Nigiras
ΔΙΕΘΝΗ

Νίγηρας: Συγκρούσεις και απώθηση ανταρτών στο μέγαρο της προεδρίας

Σημαντική ένταση σημειώθηκε στη Νιαμέι, όταν η προεδρική φρουρά του Νίγηρα απέτρεψε απόπειρα εισβολής «στασιαστών» στο προεδρικό μέγαρο. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο και στρατιωτική βάση.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ουκρανικά drone σε Σεβαστούπολη και Μπελγκορόντ

Μία νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικής επίθεσης με drone στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Παράλληλα, τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες αναφέρθηκαν από παρόμοια επίθεση στη ρωσική Μπελγκορόντ.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις κατέστρεψαν το 90% των αποθηκών τροφίμων

Το 90% των εγκαταστάσεων αποθήκευσης τροφίμων στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί από ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, τονίζοντας πως εξετάζονται νέοι τρόποι προμήθειας ώστε να διασφαλιστεί η διατροφή των πολιτών.
Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Πρώτες συγκρούσεις αστυνομίας-αγροτών μετά τα τέλη Ιουνίου

Ένταση επικράτησε στη Βολιβία όταν αγρότες απέκλεισαν δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές καυσίμων. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ ο στρατός παρείχε προστασία χωρίς να επέμβει.