ΓΔ: 2198.85 -0.19% Τζίρος: 115.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:27:42
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Ουκρανία και σύμμαχοι σχεδιάζουν εκεχειρία εντός δέκα ημερών

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της θα συνεργαστούν το επόμενο δεκαήμερο για σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Ζητούν από τις ΗΠΑ πυραύλους όπως οι Tomahawk, για να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία προς διαπραγματεύσεις.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πρόκειται να συνεργαστούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο για την εκπόνηση σχεδίου κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ιστότοπο Axios.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως απάντηση στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για εφαρμογή εκεχειρίας με βάση τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, "μερικά σημεία συνοπτικά. Σαν σχέδιο κατάπαυσης του πυρός. Αποφασίσαμε να εργαστούμε επ' αυτού την επόμενη εβδομάδα ή δεκαήμερο". Η σχετική συνέντευξη δημοσιεύεται σήμερα από το Axios.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε ακόμη ότι η Ουκρανία, επιδιώκοντας να εντείνει την πίεση προς τη Ρωσία για την έναρξη διαλόγου, ζητά από τις ΗΠΑ όχι μόνο πυραύλους Tomahawk, αλλά και παρόμοια οπλικά συστήματα που δεν απαιτούν μακροχρόνια εκπαίδευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Έχω «καλές συζητήσεις» με Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως έχει «καλές συζητήσεις» με Πούτιν και Ζελένσκι, στοχεύοντας στη λύση του πολέμου στην Ουκρανία. Τόνισε ότι εργάζεται για την υπόθεση, αλλά δεν αποκάλυψε πότε μίλησε τελευταία φορά με τον Πούτιν.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Πρίγκιπας Χάρι από Κίεβο: Κάλεσε τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο

Ο πρίγκιπας Χάρι επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο, καλώντας τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο και τον Τραμπ να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης, χρησιμοποιώντας πιο σαφή γλώσσα από κάθε άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τη χαλάρωση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Σκοτ Μπέσεντ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την αναστολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο ως τις 16 Μαΐου, επικαλούμενος τον αντίκτυπο του πολέμου κατά του Ιράν στις τιμές πετρελαίου.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ελπίζει σε νέες επισκέψεις Γουίτκοφ και Κούσνερ για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι οι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ θα συνεχίσουν τις επισκέψεις τους στη Ρωσία για διπλωματικές προσπάθειες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δεν έχει οριστεί ακόμα επόμενη συνάντηση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σταματά βοήθεια σε Ουκρανία αν δεν συμμαχήσει η Ευρώπη για Χορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να απείλησε διακοπή στην προμήθεια όπλων προς την Ουκρανία, πιέζοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους για συμμετοχή σε συμμαχία υπέρ του ανοίγματος των Στενών του Χορμούζ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.