Απόλυτα έτοιμη να κάνει εκ νέου «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης και ταυτόχρονα να καλύψει το κενό που αφήνει η βραδύτητα αντίδρασης των ηγετών της είναι η ΕΚΤ, όπως τουλάχιστον, εκτιμούν κορυφαίοι οικονομολόγοι.
Αναλυτές μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων που συμμετείχαν σε δημοσκοπήσεις τόσο του Bloomberg όσο και των Financial Times δηλώνουν βέβαιοι ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στήριξης, η αξία του οποίου μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 500 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείουν ότι θα το πράξει και στη σημερινή της συνεδρίαση.
Ήδη η ΕΚΤ έχει χαλαρώσει πλήρως τους κανόνες της δεχόμενη, πλέον, ως ενέχυρα ακόμη και ομόλογα με αξιολόγηση «junk», ενώ μέσω του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) έχει προχωρήσει σε αγορές ομολόγων αξίας 2,8 δισ. ευρώ σε λιγότερο από ένα μήνα.
Η ΕΚΤ εξ ανάγκης καλύπτει ένα κενό που έχουν αφήσει οι ηγέτες της ευρωζώνης, καθώς παρά τις συνεχείς έκτακτες Συνόδου Κορυφής δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν σε ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα στήριξης του συνόλου των οικονομιών, με τις χώρες του Βορρά να αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τα «προβληματικά» κράτη του Νότου, ακόμη και στην τρέχουσα περίοδο, όπου τα προβλήματα δεν οφείλονται σε λανθασμένες δημοσιονομικές πολιτικές αλλά στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα ξεκαθάρισε στους ηγέτες της ΕΕ ότι κινδυνεύουν «να κάνουν πολύ λίγο και πολύ αργά» και ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 15% φέτος, με δεδομένα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί.
Αν και καλωσορίστηκε από τους επενδυτές, η απόφαση της ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει «junk» ομόλογα, είναι πιθανό να προκαλέσει κριτική ότι υπερβαίνει την εντολή της να ελέγξει τον πληθωρισμό με τη διάσωση των υπερχρεωμένων εταιρειών - πολλές από τις οποίες είναι ιδιωτικές.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg στην οποία απάντησαν στελέχη τραπεζικών και επενδυτικών οίκων, αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα προσθέσει αργά ή γρήγορα άλλα 500 δισ. ευρώ στα προγράμματα αγοράς ομολόγων που ήδη «τρέχει», ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των δυνητικών αγορών τίτλων στο 1,5 τρισ. ευρώ.
Μάλιστα, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες θεωρεί ότι η ΕΚΤ μπορεί ακόμη και σήμερα να αποφασίσει την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων των 750 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι αυτή η αύξηση θα γίνει το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι εκτός από το έκτακτο πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ εφαρμόζει και το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 250 δισ. ευρώ, δηλαδή η «οροφή» για τις συνολικές αγορές τίτλων βρίσκεται στο 1 τρισ. ευρώ.